| | |

Рашков да понесе отговорност за фалшивите новини около ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова

Лъжливото съобщение, че Менда Стоянова е арестувана, не е „незначителна грешка“, а сериозно нарушение на закона

Събитията от последната седмица, които разбуниха духовете след арестите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и ПР-а Севдалина Арнаудова, не спират да търпят развитие. С всеки изминал час грешките на ръководеното от Бойко Рашков МВР и абсолютното беззаконие, което то произведе под давлението на настоящия министър-председател Кирил Петков, излизат наяве.

Един детайл от цялостната картина обаче като че ли остана в сянката на скандала, който гръмна заради Рашковата полицейщина и произвол. Той се отнася до официалното съобщение за арест и на бившата председателка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която докато се тръбеше, че е „арестант“, всъщност вечеряше в дома си в Пловдив със съпруга си.

„Новината“, че Стоянова е задържана с Борисов, Горанов и Арнаудова гръмна със същото фейк съобщение на МВР, с което бе разпространена и фалшивата информация, че разследването се води под ръководството на Европейската прокуратура. Не случайно съобщението бе изтрито почти веднага след неговото публикуване на официалната страница на Министерството на вътрешните работи, но гафът лъсна, защото то вече бе разпратено до редакциите на всички медии и съответно бе отразено от тях.

Обяснение от МВР не последва, а уточнението за това, че не е арестувана, дойде още същата вечер от самата Стоянова пред няколко журналисти.
Рашковото мълчание за този безпрецедентен случай обаче оглушително кънти. В неделя вечер в интервю пред Нова телевизия той бе частично запитан (от водещата Лора Крумова) защо и как на официалната страница на МВР се е появило съобщение, в което от три изречения две съдържат откровени лъжи. Отговорът бе повече от притеснителен – Рашков определи замесването на името на Менда Стоянова в случая като „незначителна грешка“.

Грешката обаче изобщо не е незначителна и нарочването на бившата депутатка за арестант не е безобидно, а е нарушение на редица международни актове, по които България е страна. Според чл. 6, т. 3, букви а и б от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи всяко лице, обвинено в извършване на престъпление, има право да бъде незабавно и в подробности информирано за характера и причините за обвинението срещу него на разбираем за него език, както и да има достатъчно време и възможност да подготви защитата си.

Обявяването на Стоянова за арестантка, без това да е вярно и дори без в дома й изобщо да е ходила полиция, е класическо нарушение и на правото й на неприкосновеност на личния и семеен живот (чл. 8 от Конвенцията). Действията на МВР нарушават и презумпцията за невиновност на Стоянова, залегнала в чл. 48 от Хартата на основните права на ЕС, както и закона за защита на личните данни.

Липсата на смислено обяснение на Рашков за това как името на Менда Стоянова е попаднало в официално съобщение на МВР буди и основателни съмнения, че групата на поръчаните за арест първоначално е включвала и самата Стоянова.

Вътрешният министър не успя да отговори и на друг въпрос – какво са правили разследващите полицаи, ангажирани със случая, в кабинета на министър председателя Кирил Петков. Остана впечатлението, че цялото мероприятие е било предварително уговорено в кабинета на премиера, но само личностите, нарочени за публично омаскаряване, не са били добре уточнени.

Потвърждение за това дойде и от шефката на кабинета на Петков – Лена Бориславова, която заяви, че също е знаела за арестите още преди 18,00 часа в петък. Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани малко след 20,00 ч. същия ден.
Остава да виси въпроса кой носи вина за това, че имената на арестуваните Борисов, Горанов и Арнаудова, заедно с фалшивата новина за Европейската прокуратура и за ареста на Менда Стоянова, изтекоха от МВР публично часове преди събитието и кой е допуснал хора, извън заинтересованите страни, да бъдат информирани за това?

Дали вината е лично на Бойко Рашков, който е разпоредил пресслужбата на МВР да се похвали с „грандиозния си удар“, а от бързане служителите му са допуснали чутовния гаф, пускайки друг предварително подготвен текст, или за това е виновен медийният съветник на вътрешния министър Явор Симов – за момента остава пълна загадка.

Отговори обаче се дължат от министъра, защото подобни прояви, при това от официалната пресслужба на държавна институция накърняват не само достойнството на засегнатите страни, а могат да доведат и до поредното осъждане на страната ни за нарушени права, пише Блиц

Similar Posts