| | |

Васко Кръпката: Дано някой ден да имаме президент като Зеленски, а не да ме управляват болшевики

-Васко, на 27-и март, в неделя, организираш концерт в центъра на София в подкрепа на украинците, кои други групи и изпълнители ще участват?

-Идеята е да покажем, че сме от цивилизованата страна и че тези, които са безсърдечни и подкрепят войната, агресията и умеят да се набиват на очи, не са толкова много и не трябва да представляват днешна България. Тя е на интелигентните и свободомислещите хора, които са против каквото и да било анексиране, както и срещу бомбардирането на цивилни сгради, детски градини и болници. Концертът е под наслов „Музиканти за Украйна, против войната“. Ще участват групите Blues traffic, „No more many more”, „Джендема“, очаква се и Стефан Вълдобрев да дойде, но не е сигурен все още. Иван Лечев и Валди Тотев ще бъдат пред храм паметника „Александър Невски“ също, двама украински музиканти и други. Ще има и украински деца, които ще пеят. Сега е време разделно не знаем кой е против войната и кой желае да се случват подобни отвратителни неща.

-Какво е твоето обяснение за войната в Украйна?

-Това, което се случва в Украйна, по никакъв начин не ме изненадва. Свидетели сме на похвата на болшевиките, които, откакто са дошли на власт, се занимават с такива неща. В същото време виждаме началото на края на империята на злото. Когато обаче ламята умира, хапе наляво и надясно, а най-страдат близкостоящите. Без да съм специалист по военно дело, интуицията ме води, че украинците имат едно много силно оръжие. Кремъл може да разполага с бомби, с ракети и с танкове, но войниците им нямат никаква мотивация, за разлика от украинските. Виждаме и самия Зеленски, който е един обичан артист – как се превърна във военен герой. Дай Боже всекиму такъв президент. Надявам се, че тези млади руски момчета в един момент ще ги „удари“ съвестта, както и хората около Владимир Путин, за да спрат агресията.

-Каква е мотивацията Путин да убива?

-Един човек, който се е разделил с нормалния живот и живее в бункер, е непредвидим и по никакъв начин не може да разберем каква е неговата мотивация, освен, може би, че е изверг, който иска да завладява все повече територии. Неговото желание е да притежава Черно море и да върне Съветския съюз. Предполагам, че това му се върти в главата. Да се надяваме, че никога повече няма да се случи да бъде реанимиран СССР.

-Защо след близо 33 г. от падането на комунизма още има българи, които защитават насилието на Кремъл и се радват на войната?

-Не мога да си обясня по никакъв начин как все още има хора, които нямат сърце и са безмилостни към случващото се. На границата съм да се срамувам от някои наши сънародници, които надминаха Бай Ганьо и мутрите. Не мога дори да си представя, че имам нещо общо с тези безсърдечни хора, освен че говорим на един език.

-Румен Радев и правителството призоваха да не пращаме оръжия към Украйна. Какъв знак даваме на света?

-Не мога да коментирам болшевики. Надявам се тези, които гласуват или не, да си изберат по-нормални и цивилизовани управляващи.

-Как стигнахме до там, че социалистите извиват ръцете на “градската десница” в кабинета?

-Нямам представа, защото тези хора не идват на моите концерти. “Градската десница” са хората, които идват и слушат рокенрол и блус. Когато започнат да посещават концертите ми, тогава ще ги призная за десни.

-Има ли у нас фалшива солидарност, къде остана интелигенцията, която чете морал от екрана на телевизиите, докато например организираш концерт в подкрепа на свободата?

-Всички трябва да помагаме по някакъв начин – кой с каквото може. Украинците трябва да знаят, че имат нашата подкрепа. За България също е важно да си припомни, че не сме някакви градски копейкаджии. Ние не сме по-малко от феновете на Путин, но те умеят да се набиват на очи. Затова реших да направя този концерт, защото действам според ситуацията. В същото време една част от музикантите, които поканих, продължава да ги е страх, което много ме учуди, а други се разграничават и твърдят, че не искат да се занимават с такива неща.

Няма нищо страшно в този живот, всичко се нарежда. Пролетта е неизбежна, както и рокендролът. Музиката е над политиката, строи мостове и върши много повече неща. В песен от новия ми албум се пее следното: „Преля калта от медии ченгесарски, а поривът залян със катран, се лута по света мигрантски и не знае тук ли е или там…“. Смятам, че някои медии, особено жълтите, свършиха своята работа за това, което виждаме днес. Размиването на всичко и писанията, че „всички са маскари“ по байганьовски ни остави да кретаме в края на Европа 32-33 години. Миналата седмица бях в Южна Италия. И там имат същите проблеми. Светът е пощръклял. Важното е да сме свободни в душата и сърцето.

Интервю на Васил Василев/ Фактор

Similar Posts