| | |

Двама съдии от спецсъда пишат до премиера: Ние сме изградили име не по площадите, а в съдебна зала, искат извинение от Петков

Двама съдии от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова и Пламен Панайотов изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков по повод неговите изявления от вчера, че съдът работи порочно. Ето какво пишат двамата магистрати:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Отчетохте сто дни власт, сто дни откакто присъствате в живота ни с публични обиди и обвинения към нас като магистрати и към съдебната институция, в която работим. В изявлението си по повод 100 си дни заявихте публично, че Специализираният наказателен съд работи порочно. Това е удар срещу нас като магистрати, подронва престижа, уважението и достойнството ни, които сме изградили не по площадите, а с работа в съдебната зала. Злепоставяте ни пред цялото общество с нелепи и безпочвени твърдения, зад които не стои нито един грам истина. Ние не сме безлична маса. Ние сме магистрати. Работим за нашата държава , спазвайки законите, Конституцията и неписаните правила на добрия етикет.

Но стига, чашата преля! Ако имате конкретни , ясно формулирани твърдения, моля посочете магистратът/ магистратите , за които се отнася заявеното от Вас, че работим порочно! Моля да поясните какво разбирате под изявлението си, че работим порочно, за да можем да организираме защитата си срещу действията Ви по законен ред и български съд да се произнесе по твърденията Ви.

Вашето правителство и законопроектът за закриването на специализираните съдилища предвижда, че като магистрати ще довършим започнатите дела в този съд. Как ще можем да работим по тези дела като самият министър- председател заявява, че работим порочно. Кой ще се съгласи делото му да се гледа от магистрат, който публично е оклеветяван от Вас. След като смятат, че работим порочно и ни поставяте в невъзможност да продължим да работим, моля обявете амнистия по всичките ни дела.

Ние ще продължим да спазваме закона и да отстояваме магистратския си статут. Няма да допуснем повече да тъпчете по човешкото ни достойнство, да ни излагате пред децата ни и родителите ни с нелепи твърдения.

Ние не се срамуваме от действията си, работили сме по закон, актовете ни се потвърждават в мнозинството си от ВКС, която е единствената инстанция, която може да вземе становище по съдебните ни актове.

Що се отнася до закриването на съда, в който работим – станахме свидетели как се приема невходиран законопроект в правната комисия на Народното събрание, как първо се взима становище от представителите на парламентарните групи в правната комисия за закриването на съда, а след това се провежда „обсъждане“, как е трудно „заинтересована страна“-редови магистрат да вземе думата като „гост“ и изобщо почти невъзможно е „гост „, чиято съдба се решава да влезе в залата, за да наруши спокойното приемане на необсъден и невходиран законопроект, който по някаква случайност не е този, който е обявен на сайта на Министерство на правосъдието.

И понеже вървим със закона и след закона , явно това е притеснително и порочно, тъй като възразяваме на неправомерните действия, предприети спрямо съда ни. Законопроектът за закриване на съда е придружен от „Мотиви“ като едва десет страници са отделени на закриването на две съдебни институции и една прокуратура. На тези десет страници изобщо не се изтъкват експертни, правни, мотивирани аргументи за закриването на съда, а представлява цитиране на недобре разбрани и извадени извън контекста изречения от документи на европейската комисия като даже неправилно е изписано и заглавието на цитирания документ. Господин министър – председател, с такива кратки и необосновани мотиви плевня не може да се закрие, камо ли съдебна институция. Но явно това е Вашето разбиране за непорочно. Липсата на експертно мнение и изградена ясна представа за правна реформа излиза извън прозрачността и рисува картина на настъпващ хаос, полицейски произвол и активизиране на организирана престъпност, която впоследствие трудно ще бъде овладяна и спряна .

Моля за незабавно публично извинение към нас като към магистрати или незабавно посочване на конкретни имена и факти, на които се базира изявлението Ви.

Съдия Вилислава Ангелова

Съдия Пламен Панайотов

Similar Posts