| | |

Кирил Петков с ново оправдание за високите цени на горивата у нас

“Високите цени в момента са на база на високите цени на горивата и газа. Инфлацията ни залива отвън. Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим доколкото можем, но и заедно с нашите европейски партньори”, това заяви премиерът Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание.

Той побърза да се похвали с думите: “Европейската комисия (ЕК) прие българското предложение, където предлага следното:

Първо – съвместно 27-те страни да закупуваме заедно газа с един преговорен екип.

Второ – да направим солидарен механизъм, за да намалим цената до 50 евро на мегаватчас.

Координирано намаляване на акциза за горива. Така ще покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях”.

“Трябва да има и засилен диалог с доставчиците на втечнен газ. За да можем да имаме втори сценарий независимо от войната в Украйна”, каза още Петков.

“Предложихме и задължително запълване на газохранилищата на 90% до следващата зима”, поясни премиерът и допълни:

“Едновременно с това искам да благодаря на Министерство на финансите (МФ) и Министерство на енергетиката (МЕ) за днешното предложение, че се удължават четирите програми за помощи във връзка с цената на цените на тока”.

“Трябва да направим така, че тази външна криза, която заля цяла Европа, да бъде поносима за българските условия и бизнес.

Това е грижата, която ние полагаме”, каза Петков.

Междувременно стана ясно, че се очаква министрите да одобрят допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г., както и хуманитарна помощ за Украйна в размер 361 830 лева.

Ще бъде създаден съвет за електронно управление при Министерския съвет.

Правителството ще приеме и доклад за актуалното състояние на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и съпътстващата го инфраструктура, както и за извършените дейности и свързаните с тях разходи.

Similar Posts