| | |

Коалицията е пред разпад: ДБ и протестъри се опитват да отстрелят Каримански

Кандидатът на шеф на БНБ, подкрепен от партията на Трифонов, се оказа нежелан от коалиционните партньори

Любомир Каримански, предложен от ИТН на шеф на БНБ, стана мишена на масирана атака от страна на партньорите от ДБ, както и лица от протестите.

„Автобиография с толкова пропуснати и неназовани местоработи не съм виждал от 2013 година, когато обявяваха един шеф на ДАНС. За Каримански иде реч, кандидат за шеф на БНБ. Надявам се такъв и да си остане“, написа Николай Стайков, журналист и икономист от Антикорупционния фонд. Стайков.

Публикацията му се споделя от редица Фейсбук профили, някои от тях реални, а други – очевидно тролски.

Под написаното Теодор Михайлов, който беше кандидат-депутат от ДБ, коментира с ирония, че „Ама как така, искаш да кажеш, че ДПС греши в избора на подкрепата ли?“.

Иво Дошев хвърля светлина около белите петна в биографията на Каримански: „Ники, Каримански беше единия изпълнителен директор на гнилата ябълка „Инвестбанк“ на Петя Славова. Не видях да го пише обаче. Също работеше и в „Петрол“ за Митко Събев и Денис Ершов, а и помня имаше нещо общо и с „Транс Телеком“.

„Е, това се премълчава! Още когато го спрягаха първият път за БНБ, паметливи описаха великият му стаж при Петя Славова!!Няма лабаво! И плашат коалицията!! Ясно кой иска мундьо със служебно правителство и нови избори!“, заявява Таня Атанасова.

Благовеста Кенарова, чийто син журналистът Димитър Кенаров разказваше, че е бил обект на полицейско насилие по време на протестите през 2020 година, излиза с просторен коментар срещу Каримански, който публикуваме със съкращения.

„Предстои избор на Управител на БНБ, един от най-ключовите постове в държавата. Многократно съм споделяла във Фейсбук професионалното си мнение за „банкера“ Любомир Каримански, чиято кандидатура беше издигната с патос във Фейсбук от лидера на ИТН Слави Трифонов.

Интересно, как точно Каримански покрива макар и доста мъглявото изискване за управител, според Закона за БНБ (чл.11, (3) ): „За членове на управителния съвет се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело“. По отношение на нравствените качества на Любомир Каримански, мога да съдя само от публично достъпната информация и от някои негови публични изяви. И в никакъв случай те не са в негова полза.

А по отношение на „банкерския“ му опит, независимо, че е представен от ИТН почти като съвършения „банкер“, имам сериозни възражения. Лично мен този човек никога не е преставал да ме изненадва с „банкерския“ си речник и култура. И какво като ще има препоръка от шефа на Европейския банков орган – ще ми е интересно с какво точно е допринесъл Каримански в този орган и по какви критерии го определят като „първокласен банкер“, според Фейсбук статуса на Слави Трифонов.

Искрено се надявам, че коалиционните партньори от коалицията на „Промяната“ няма да допуснат новият Управител на БНБ да се казва Любомир Каримански“

Similar Posts