| | | |

Столтенберг: НАТО ще разположи четири нови бойни групи по източния фланг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква лидерите на Алианса да се споразумеят за разполагане на четири нови бойни групи по източния фланг.

„Очаквам лидерите да се споразумеят за укрепване на позициите на НАТО във всички области със значително увеличаване на силите в източния фланг на Алианса – по суша, въздух и море. Първата стъпка е разполагането на четири нови бойни групи на НАТО в България, Унгария, Румъния и Словакия”, заяви Столтенберг пред журналисти преди извънредната среща на върха, която ще се проведе на 24 март.

Той обвини Китай, че оказва политическа подкрепа на Русия, която атакува Украйна.

„Китай оказва политическа подкрепа на Русия, включително чрез разпространяване на откровени лъжи и дезинформация, и съюзниците са загрижени, че Китай може да предостави материална подкрепа за руската инвазия“, каза още Столтенберг.

„Очаквам лидерите да призоват Китай да изпълни отговорностите си като член на Съвета за сигурност на ООН, да се въздържа от подкрепа на военните усилия на Русия и да се присъедини към останалата част от света в призива за незабавно и мирно прекратяване на тази война”, допълни той.

Similar Posts