| | | |

Димитър Стоянов громи правителството, сложи в групата на “шарлатаните” от ПП и премиера Денков

Секретарят на президента Радев -Димитър Стоянов сложи в групата на “шарлатаните” от ПП и премиера Денков.

“Ще има ли разполагане на чужди военни сили на територията на България трябва да се изясни от самия Тодор Тагарев, когато се върне”.

Това каза в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ Димитър Стоянов – секретар на президента по отбрана и сигурност и бивш служебен военен министър.

“Тази тема не е дискутирана с премиера, върховния главнокомандващ, не е дискутирана и в комисията по отбрана в НС”, посочи Стоянов.

По думите му Тагарев е имал желание да посети САЩ още през октомври, но е имало задължително условие да подпише договора за бойните машини “Страйкър”. Документът обаче беше подписан по-късно, съответно и визитата му се изместила.

Стоянов определи като необмислени думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море.

“Едни такива необмислени думи поставят в изключително сложна ситуация българи, пленен на един кораб и трябва много внимателно коментираме как и къде ще участваме и имаме ли мандат да говорим тези неща”.

Процедурата за ротацията ще мине съгласно Конституцията и преди връчването на мандата президентът ще проведе консултации с всички парламентарни групи – така Димитър Стоянов отговори на въпроса смята ли Румен Радев да саботира смяната на властта.

“Президентът ще го направи така, както изисква Конституцията и няма да даде повод на сглобката да го атакува по такъв начин за нарушаване на Конституцията”.

Стоянов определи като абсолютен провал частичното приемане в Шенген и приемането на допълнителни условия от страна на България.

“Много е важно да се знае кой успя да върне темата за Шенген на масата на европейския съвет – това беше президентът Радев. 5-6 години тази тема беше заглъхнала”, припомни бившият министър и каза, че ако членството в свободното пространство е 3-4%, “здраве му кажи”.

“Още 2011 г. България беше покрила техническите критерии за Шенген изведнъж сега се повиха нови изисквания и България клекна пред тях, само и само правителството да си закачи брошката на успеха от приемането ни в т.нар. “полу-Шенген”, коментира Стоянов.

Промените в Конституцията са приети от Народното събрание с най-малко юристи и с едва 8% одобрение от българските граждани, каза още бившият служебен министър.

“Посочете ми един виден конституционалист – изключваме видните такива г-н Пеевски, г-н Петков и г-н Борисов, които така скоростно и без обществено обсъждане приеха промените”.

Не е вярно и твърдението, че президентът е атакувал промените в Конституцията заради своите правомощия.

“От 21 параграфа е атакувал 8, от които само един касае служебното правителство. (…) Той атакува промените заради едни двусмислени и на моменти противоречащи си норми”.

Отказа всякакви подробности ще става ли движение “3 март” политически проект, както твърдеше колегата му от президентския екип проф. Александър Маринов.

Ако Радев реши да прави проект, ще излезе и ще го каже сам. Явно страхът у управляващите е голям, щом говорят постоянно за такъв проблем. Те говорят, че управлението им няма алтератива, но алтерантива винаги има

“Президентът не води войни с когото и да било, той има основна роля – защитава интересите на гражданите и на държавата. Това е неговото амплоа, той говори с факти и там където трябва да критикува го прави, дори и на премиера да не му харесва”, каза Стоянов относно отношението на Радев към правителството.

По неговите думи президентът е коректив на техните действия, няма как да няма критики, особено когато става въпрос за провали в управлението.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БНТ

Similar Posts