| | |

Чудо: Осъдиха прокурор за лъжесвидетелстване с „пробация“

Добричкият прокурор Румяна Желева ще изтърпява наказание „пробация“ заради лъжесвидетелстване. Това стана ясно след решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Ето какво гласи цялото съобщение на ВКС:

С Решение № 60131/18.03.2022 г. по наказателно дело № 463/2021 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението по в.н.о.х.д. № 332/2020 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), като оправдава Румяна Желева за това да е потвърдила неистина чрез заявленията:

„… когато отидох на място, единият полицай, на когото подадох документите, бе пред микробуса на съпруга ми, заедно с него, а полицейската кола беше спряна зад микробуса, а другият полицай беше от другата страна на микробуса, не беше при нас при този разговор.“, „Категорично заявявам, че другият полицай не е присъствал на тези разговори, които водехме с този първия полицай.“, „При тази ситуация бях аз, той (съпругът ми) и г-н Стоев. Другият полицай беше от другата страна на микробуса и не присъства. Нито една от репликите не е чул. Категорична съм, че го нямаше.“, „И другият полицай всъщност го нямаше на това място. Ние бяхме само тримата от дясната страна на микробуса“.

Съдебният състав на ВКС оставя в сила въззивния акт в останалата му част. Решението не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по протест и касационни жалби на Румяна Желева и нейния защитник срещу решението от 17.03.2021 г. по в.н.о.х.д. № 332/2020 г. на АСНС

Случката

На 30 юни 2012 г. съпругът на прокурор Румяна Желева е спрян за полицейска проверка, тъй като „колата лъкатушела по ул.“Хан Крум“ в Добрич“. Шофьорът отказал да даде шофьорската си книжка за проверка с обяснението, че не е у него, а се представил със задграничния си паспорт. Докато траела проверката се обадил по телефона си и повикал съпругата си – прокурор Румяна Желева. Тя дошла, донесла документите и според обвинението попитала може ли да се направи нещо, за да няма последствия за мъжа й. Последният бил агресивен, нахвърлил се върху полицаите и дори ударил единят от тях в гърдите, като ръсел обиди и заплахи. Наложило се да бъде повикан втори екип от ОД МВР – Добрич.
Обвинението твърди, че през цялото време прокурор Румяна Желева е имала преки и непосредствени възприятия на поведението на полицейските служители и на поведението на съпруга си. Въпреки това заявила на полицаите, че нямат право да го задържат и отново им напомнила, че е прокурор. След пристигането на втория полицейски екип, съпругът й бил качен в патрулния автомобил и отведен в 01 РУП при ОДМВР-Добрич, за да оформят всички документи, необходими за санкционирането му за констатираните нарушения на Закона за движение по пътищата.
Съпругът на прокурор Желева бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа. Съставили му и акт за шофиране в нетрезво състояние, отразеното в медицинското от прегледа в болницата.
За действията му било започнато и досъдебно производство за търсене на наказателна отговорност. Обвиненията били за нанасяне на лека телесна повреда на служител на реда по хулигански подбуди, за отправяне на закана с убийство, както и за хулиганство.

Обвинението

При разследването срещу мъжа на Желева изрично й е припомнено, че в качеството на съпруга тя може да не дава свидетелски показания. Тя настояла да участва и била разпитвана в качеството си на свидетел. Пред съдия тя била категорична, че не мъжът й, а полицаят се е държал агресивно. Същото повторила и пред съдия по време на процеса срещу мъжа й през юни 2013 г.
Тъй като съпругът обжалвал заповедта си за задържане до 24 часа по Закона за МВР пред Административен съд – Варна, Желева и пред този съдия потвърдила неистини относно поведението на съпруга си и това на полицаите.
„Действията на прокурор Румяна Желева по използване на служебното си положение на прокурор осъществяват от обективна и от субективна страна състава на престъплението по чл. 283, пр.2 – ро от НК. Целта на прокурор Желева е била да набави противозаконна облага за съпруга си – да бъде преустановена извършваната полицейска проверка на съпруга й по повод възникнало съмнение у полицейските служители за управляване на моторно превозно средство след употреба на алкохол и за да не бъде санкциониран за нарушение по Закона за движение по пътищата.“
Това пише в обвинителния акт срещу Румяна Желева.
Цитирани са и част от твърденията й пред съдия: „Мъжът ми не е оказвал никаква съпротива на полицаите; Съпругът ми нищо не е направил. Твърдя, че в мое присъствие не се е държал предизвикателно, за да го задържат. Като му занесох документите, повтаряше, че няма да даде кръвна проба. Тихо, кротко и спокойно го казваше.; По-скоро провокативното поведение беше от страна на полицая и пр.“
3 години по-късно
През 2016 г. папката с обвинението срещу Румяна Желева е „изровена“ и предадена на звеното Антикорупция. Тъй като нейни колеги от Окръжна прокуратура Добрич се отказват от участие в процес срещу нея, делото е разпределено на прокурор в Разград. Желева е извикана, повдигнато й е обвинение за лъжесвидетелстване и й е определена постоянна мярка за неотклонение „подписка“.

Similar Posts