| | | | |

Борисов: Никога не съм имал кюлчета, Горанов никога не ми е донасял пари. Кое беше неотложното да ме разкарват като панаирджийска мечка

Докладът на Министерството на финансите за нередности при контрола на разходването на евросредствата по времето на Владислав Горанов може и въобще да не съществува, но говоренето за такива проблеми поставя под риск цялата система на еврофондовете у нас. За това предупредиха от ГЕРБ на брифинг във връзка с документа, който се оказа в основата на операцията на МВР, при която бяха арестувани Горанов, Бойко Борисов и бившият пиар на правителството Севдалина Арнаудова.

По-рано днес премиерът заяви, че е представил и в Брюксел доклада, според който в някои региони 90% от поръчките по европрограми са с по един участник, което от ГЕРБ категорично отрекоха, а за пръв път пред медиите застана да говори и един от тримата арестувани и освободени – бившият финансов министър Владислав Горанов. Борисов отрече Горанов да му е носил пари от Васил Божков.

“Една стотинка не съм получил от Васил Божков чрез Горанов или някой”, като поясни, че човек с 19 обвинения си има своята теза и адвокатите го съветват какво да говори. “Никога по никакъв начин лев, долар, евро, стотинка, не ми е носил Горанов. Ако ми е донесъл, аз се заклевам във внуците си”, заяви лидерът на ГЕРБ.

“В България вече след миналия четвъртък всеки може да арестува всеки”, започна Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ направи връзка между неговия разговор с бившия президент Петро Порошенко и обещаната подкрепа с оръжия за Украйна от страна на депутатите на партията, и ареста му в четвъртък.

“За да може, ако в парламента влезе такова решение, ГЕРБ да е обиден и да не го подкрепи”, разтълкува събитията Бойко Борисов. Той обаче подчерта, че въпреки арестите, неговата парламентарна група ще застане зад такова решение на Народното събрание. “И тук рискът някоя от партиите в мнозинството да не го подкрепи, и да мине с наша подкрепа, ги уплаши”, разтълкува събитията Борисов.

Той сравни действията на Бойко Рашков спрямо него с конфигурацията на отношенията Путин-Навални и нарече вътрешния министър “Хитлер”. “Ние имаме Хитлер. В Русия Путин с Навални, същата ситуация, разпорежда и хайде. Абсолютно същата ситуация. Важно е да не питаме защо крадат газ, от житото, а като си в ареста, не може”, коментира Бойко Борисов.

Той се върна към вечерта на ареста и отново разказа за събитията от първо лице.

“Беше толкова внезапно, изненадващо, те ме свариха на масата, с децата. Претършуваха абсолютно всичко – като започнаха от кухнята, чинии, тенджери, вани, дрехи, чорапи, всичко долу, пред детето, и върви един и снима – белким да намерят нещо. Никога не съм имал златни кюлчета. Няма и как да ги намерят, защото, като нямаш, няма как. Горанов никога не ми е донасял пари”, разказа още Борисов.

“Оттам – през двора, от гаража, мазета… По етажите, до таванското, надолу, пак в двора. И един ходи и снима. И не могат да намерят нищо – тефтери, какво ли не имаше, всичко. И накрая подписаха протокол за изземване, претърсване и пишат: “Не се намира, не се намира, не се намира”. Подписахме се и си тръгнаха. И после ме арестуваха”, каза лидерът на ГЕРБ. И разкри, че е треперел по време на обиска, както го нарече – “тараш”, да не му подхвърлели доказателствен материал. По думите му, МВР шефът Бойко Рашков си признал на следващия ден, че поемните лица търсели злато и пачки.

Similar Posts