| | | |

Една политическа сила в правителството се опитва да унищожи опозицията и да каже, че предишното правителство е виновно за корупцията

Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в разрез с върховенството на закона, е заключението на евродепутатите, участвали в проучвателна мисия в България в понеделник. Те ще зададат въпроси на Европейската комисия, свързани със законосъобразността на случилото се. Това се казва в позиция, разпространена от пресценъра на ЕНП в съобщение до медиите, пише Tribune.

Евродепутатите Моника Холмайер – председател на Комисията по бюджетен контрол на ЕП и Йерун Ленарс – говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха в понеделник в София с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с главния прокурор Иван Гешев, с премиера Кирил Петков и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Заключението им е, че задържанията и обиските не са в съответствие със законодателството и с върховенството на закона.

“Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже: “Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона.” Ако искаме да защитим върховенството на закона, всички ние трябва да действаме в съответствие с върховенството на закона”, каза Моника Холмайер и добави, че е била смаяна от факта, че човек, обвинен в сериозни престъпления, се явява свидетел. “Трите задържания и обиските не бяха в съответствие с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в съответствие с българското законодателство”, подчерта Холмайер.

Йерун Ленарс също потвърди незаконосъобразността на задържанията и обиските и каза, че е имало нужда събраната от евродепутатите информация да бъде оценена и обсъдена в Брюксел.

“Една политическа сила в правителството се опитва да унищожи опозицията и да каже, че предишното правителство е виновно за корупцията”, добави Моника Холмайер.

Двамата евродепутати обявиха също, че Европейската прокуратура трябва да работи спокойно и без намеса от страна на българското правителство.

Йерун Ленарс – говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи:

„Беше много важно да отидем в София, да повдигнем някои въпроси за задържането на лидера на опозицията за 24 часа без каквато и да е законова заповед, без намесата на съдия или прокурор. Заради това беше много важно да отидем в София, да повдигнем тези въпроси, да потърсим яснота, но също ни трябваше време да оценим тази информация. Получихме много информация – и устно, и писмено и ако взимаш насериозно върховенството на закона, трябва също така отделиш време, за да оцениш тази информация, да я смелеш, да я обсъдиш с колегите тук и едва след това да правиш изявления.

Мисля, че от информацията, която получихме, става много ясно, че процедурата, с която Бойко Борисов и останалите бяха задържани за 24 часа не е в съответствие с върховенството на закона. Фактът, че и сега няма последвала съдебна заповед, която да оправдае задържането, вече говори много. Мисля, че е много важно правителството в България да вземе много на сериозно върховенството на закона и да спазва върховенството на закона.“

Моника Холмайер, председател на Комисията по бюджетен контрол:

Бах много заинтересована, много загрижена, когато чух, че са задържани трима души. Първо Бойко Борисов – сега опозиционен лидер, както и бившият финансов министър и пресаташето. Бях удивена от този вид задържане. Нашата група, Манфред Вебер, решиха, че е необходимо да се направи проучвателна мисия, която да проучи какво се е случило и да донесе цялата информация в Европейския парламент.

Когато пристигнахме в София получихме много информация и скоро разбрахме, че процедурата по задържане не е в съответствие с българското законодателство, нито с европейското върховенство на закона. Това е причината за проведените няколко разговора, за да уточним дали процедурата по задържане на тримата и обиските в техните домове, са били в съответствие със законодателството. Сега е много ясно, че задържанията и обиските не са в съответствие със законодателството, не са в съответствие с върховенството на закона. Ето защо ще задам много въпроси на Европейската комисия.

Мисля, че е необходимо да се проучи този вид процедура. Всички ние искаме да има борба с корупцията, но не искаме да се политизира борбата с корупцията. Една политическа сила в правителството се опитва да унищожи опозицията и да каже, че предишното правителство е виновно за корупцията.

Корупцията е много сериозен въпрос и това означава, че – първо – ние не искаме някой да се намесва по незаконен начин в разследванията на европейския прокурор. Европейският прокурор трябва да има възможността да разследва всички дела, да не се създават наративи, да няма намеса на българското правителство, да няма политизиране на разследванията.

Второ, очаквам всеки да участва в борбата с корупцията, но да се следват правилата, да се следва законодателството. Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже: “Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона.” Ако искаме да защитим върховенството на закона всички ние трябва да действаме в съответствие с върховенството на закона.

Българското правителство трябва да действа в съответствие с българските закони. За мен е тревожно, че вътрешният министър – полицаите – могат да направят претърсване без съдийско разрешение, без да информират генералния прокурор или съдебната система. За мен това е много странно развитие. Ще анализираме всички факти и ще анализираме информацията, която ще получим от Европейската прокуратура, когато разследванията приключат.

И последно – бях смаяна, че някой, обвинен в сериозни престъпления, се явява свидетел. Мисля, че Европейската прокуратура трябва да свърши работата от европейска страна, а българското правителство трябва да предприеме законни действия и трябва да изясни националните случаи на корупция по законен начин, по начин, който е в съответствие със стандартите на върховенството на закона в Европа. Трите задържания и обиските не бяха в съответствие с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в съответствие с българското законодателство.

Similar Posts