| | |

Иван Гешев: Бойко Рашков размахва листове – или ги е придобил незаконно, или не са истински

Господин Рашков е размахвал някакви листове, които ако са истински, явно са придобити по незаконен начин. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на ВСС по повод твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков, че срещу финансовия министър Асен Василев има образувано досъдебно производство.

Той препоръча на всеки, който се изказва по такива теми, да се запознае с Конституцията и законите.

“Не ми е известно още Конституцията да е суспендирана, тоест да бъде в някаква степен отменена. Ще кажа и че напълно споделям идеите на министър-председателя за нулева търпимост към корупцията, както и виждането му, че няма никой над закона”, отбеляза главният прокурор.

И беше категоричен, че ще коментира Бойко Рашков само когато той каже нещо вярно.

“Разбрах, че пак е размахвал някакви листове. Ако има въобще разследване, макар според НПК отдавна не се образуват досъдебни производства, това означава, че ако въобще са истински тези листове, г-н Рашков ги е придобил по някакъв незаконен начин. Аз не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши незаконни действия, така че силно се съмнявам, че листовете са адекватни”, коментира Гешев.

Той подчерта, че главният прокурор нито наблюдава, нито разследва, нито повдига обвинения, а за това си има конкретни наблюдаващи прокурори.

“Българската прокуратура отдавна я притесняват нарушаването на върховенството на правото и правата на човека. И не говоря само за случая, който е частен от миналата седмица, става дума за много случаи, които ясно сме посочили и в ЕП”, категоричен беше главният прокурор и продължи:

“За съжаление прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието. Съдът се оказва последният страж на законността и ние ще си свършим работата, както е по Конституцията”.

“Не бях разбран от Христо Иванов и Надежда Йорданова, че искам разговор за закриването на спецсъда. Предложих разговор по теми, касаещи върховенството на закона и правата на човека, предложих разговор и за теми, които те постоянно излагат в различни медии, касаещи отговорността на главния прокурор”, каза още Иван Гешев.

По думите му е в интерес на гражданите да има диалог между българските власти.

Предстои на заседанието на ВСС да се вземе решение дали главният прокурор ще бъде освободен от своя пост. На предишното обсъждане такова решение не беше взето, защото нямаше процедурни правила, по които Иван Гешев да бъде освободен.

Similar Posts