| | |

Командирът на българския батальон за подсилване на НАТО – американец

Американски офицер е възможно да оглави българската бойна група, която се сформира като част от плана на НАТО за подсилване на Източния фланг в отговор на руската агресия спрямо Украйна. Новината идва на фона на срещите на върха на Алианса в Брюксел днес, където са и президентът Румен Радев, и отбранителният министър Драгомир Заков заедно с началника на отбраната адм. Емил Ефтимов, при това от карта за досега постигнатите усилия по темата.

Според инфографиката от официалната страница на Алианса се разбира, че у нас ще се разположат 900 войници, ръководени от САЩ. Флагът на Вашингтон пък е единственият, свързан с България, за разлика от представените данни за другите страни-членки на НАТО с нова разстановка на силите според плана.

По-рано премиерът Кирил Петков съобщи, че в страната ни идват около 150 британски армейци, но знамето на кралицата не е показано в официалния документ на Алианса. Прави впечатление, че у нас допълнителните сили са най-малко, на фона на хиляди в съседните. Така, например, в Естония, чиято армия наброява едва 7000 души, формира бойна група от съюзнически сили с над 2000 единици личен състав. В съседна Румъния те ще са над 3000:

Иначе министърът на отбраната и Радев са в Брюксел на извънредната среща на НАТО, за да бъде постигнато споразумение за укрепване на позициите на Пакта.

Една от първите стъпки в тази посока е разполагането на четири нови бойни групи на НАТО в България, Унгария, Румъния и Словакия, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в навечерието на спешните разговори на високо равнище, предизвикани от войната.

Similar Posts