| | |

Австралия въведе санкции срещу Лукашенко, семейството му и руски пропагандисти

Австралийските власти налагат нови санкции срещу Русия и Беларус. Те засягат президента на Беларус Александър Лукашенко, членове на семейството му, както и проправителствени руски журналисти, съобщава австралийското външно министерство.

Освен президента Лукашенко под санкциите попадат съпругата му Галина и синът му Виктор. Санкциите срещу Русия се отнасят за 22 „руски пропагандисти и разпространители на дезинформация“. Става дума за служители на RT, както и за изданията “Фонд за стратегическа култура”, “ИнфоРос” и News Front.

Това не е първият път, в който австралийските власти налагат санкции срещу Русия след началото на войната в Украйна. Миналата седмица бяха наложени санкции срещу 11 руски банки и държавни институции. Сред тях са Фондът за национално благосъстояние (ФНБ), Министерството на финансите на Русия, Сбербанк, Газпромбанк, ВЭБ.РФ (държавна корпорация за развитие на Русия), банка ВТБ, Росселхозбанк, Совкомбанк, Новикомбанк, Алфа-бан и Московската кредитна банка.

В челният списък на Австралия се озоваха и руските олигарси Олег Дерипаска и Виктор Векселберг. Освен това е въведена забрана за износ на алуминий и алуминиеви руди за Русия.

В четвъртък САЩ също наложиха нови санкции във връзка с руската въоръжена инвазия в Украйна.

Списъкът със санкции включва 328 депутати от Държавната дума на Русия и самата Държавна дума като институция. Списъкът със санкции на САЩ, освен останал, включва ръководителя на Сбербанк Герман Греф, съпругата на милиардера Генадий Тимченко, ръководители на редица руски отбранителни предприятия и няколко десетки компании, свързани с руския военно-промишлен комплекс. Общо новият списък съдържа над 400 физически и юридически лица, съобщава президентът на САЩ Джо Байдън.

Санкциите включват замразяване на активи, а за физическите лица – забрана за влизане в САЩ. Освен това на американските физически и юридически лица е забранено да правят бизнес с лицата, включени в санкционните списъци.

Също така, според Министерството на финансите на САЩ, предмет на санкции могат да бъдат трансакции, включващи златните резерви на Руската централна банка. По-рано САЩ и други западни страни замразиха част от валутните резерви на Банката на Русия.

Япония също разширява санкциите срещу Русия. В санкционния списък са включени още 25 руснаци, включително шефът на ВЭБ.РФ Игор Шувалов, а също роднини на руски чиновници и бизнесмени. В списъка са добавени и 81 организации, включително няколко корабостроителни компании. Освен това Япония налага забрана за износ на луксозни стоки за Русия. Под санкциите попадат и руските автомобилни и корабостроителни заводи, както и производителите на електроника. По-рано нови санкции срещу големи компании обяви и Великобритания.

Similar Posts