| | |

СКАНДАЛ: В разрез с всички разпоредби на НСО, Радев привика Кирил Петков в самолета за Брюксел, за да му се накара

Неописуем скандал се е разразил в самолета към Брюксел, на чийто борд бяха качени заедно президентът Румен Радев и водената от него делегация, и премиерът Кирил Петков. Именно главнокомандващият е инициирал безпрецедентния съвместен полет с една машина, в разрез с всички разпоредби на НСО за опазването на живота и здравето на охраняваните държавни мъже.

Радев е настоял да проведе двучасовата среща с министър-председателя преди срещите на върха на НАТО и тези на Петков с лидерите на ЕС в рамките на заседанието на съвета, за да поиска от него рафинираниране на позициите, които България излъчва в контекста на войната в Украйна, както и конкретни стъпки за модернизирането на армията.

Отлично информирани източници на медията ни разказват, че опитът на президента да повлияе на Петков резултирал в силно раздразнение от страна на министър-председателя, който дал да се разбере, че не може да бъде подлаган на мъмрене, дори това да идва от политическия му кръстник.

Докато сформираше екипа на “Продължаваме промяната” и кандидатските листи за изборите миналата година, Петков многократно се хвалеше публично, че Радев никога не си е позволявал да дирижира политиките му като икономически министър и добавяше, че на него няма кой да му вдигне телефона и да го кара да изпълнява нечии поръчки.

Сега обаче, когато президентът е поискал от него конкретни параметри за изпълнение и по външнополитическите теми, и за борба с икономическата криза в страната, Петков е заявил, че не смятал да се съобразява, което довело и до скандал на борда на правителствения самолет.

Според информаторите ни основната тема, по която Радев се е скарал с премиера била тази за забавените доставки на първите бойни самолети F-16 по договора със САЩ от 2019 г. и възможностите да се компенсира липсата им на фона на съобщенията, че изтребителите у нас вече няма как да се ремонтират в Русия.

Държавният глава е настоял кабинета да обсъди финансови измерения в случай, че се стигне до покупката на втора употреба самолети от САЩ или от някои от европейските партньори, предвид рисковете пред националната сигурност заради отслабената бойна подготовка на летците ни. В четвъртък Румен Радев разкри, че на България ще се наложи да чака вероятно до 2030 г., за да се сдобие с част от поръчаните и платени 100% авансово самолети на “Локхийд Мартин”. Първоначалните съобщения бяха за забавяне на доставките от едва няколко месеца.

Тъкмо темата за неустойките, за които България би могла да претендира при този неприятен за българските Военновъздушни сили сценарий, е бил и един от поводите Петков да се раздели с военния си министър ген. Стефан Янев, както упорито се говори из коридорите на властта, пише Лупа

Similar Posts