| | | |

Софийската градска прокуратура разследва бивш зам.-министър на икономиката от списъка „Петков”

Във връзка с постъпили материали, изпратени от Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързани с Александър Манолев, санкционирано от службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ и Държавния департамент на САЩ, и събрани след извършена от ВКП проверка по сигнал на министър-председателя Кирил Петков, Софийска градска прокуратура (СГП) уведомява следното:

На 14 януари 2020 г. в Софийска градска прокуратура са постъпили отделени материали от водено досъдебно производство в Окръжна прокуратура-Благоевград по чл. 248а от НК, изпратени по компетентност на СГП с оглед данни за данъчно престъпление.

След извършена лична проверка по чл. 145 от ЗСВ от наблюдаващия прокурор в СГП на 7 юли 2021 г. СГП е образувала досъдебно производство. Предмет на разследването са укрити и избегнати данъчни задължения от Манолев, свързани с него лица и юридически лица, в които същият е имал собственост.

За установяване на обстоятелствата по случая са били възложени с прокурорско постановление четири данъчни ревизии на Александър Манолев, на свързаните с него физически лица и на юридическите лица, в които той има участие.

Материалите от ревизиите са постъпили и са приобщени по досъдебното производство. Назначени са две съдебни счетоводно-икономически експертизи, които са изготвени и са предоставили анализ на движението на паричните потоци и евентуалните данъчни задължения.

Назначени и изготвени са и графическа експертиза, както и тройна графическа експертиза, които са установили авторството на почерка и подписите в приобщените по делото документи.

Приложени са материали, постъпили от САЩ. Разпитани са и свидетели, които предоставят информация относно факти и обстоятелства по случая.

Предстои анализ на събраните материали и извършване на преценка от страна на екипа от СГП за наличието на достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност на Манолев за извършването на конкретно престъпление.

Александър Манолев е бивш зам.-министър на икономиката. През 2019 г. беше обвинен от прокуратурата за злоупотреба с евросредства. Проверката започна след медийни публикации, които разкриха, че той е собственик на луксозна къща за гости край Сандански, построена с около 380 000 лв., отпуснати по европейска програма за развитие на селските райони. Има информация, че Манолев не е използвал къщата по предназначение, а за лични нужди. През 2021 г. Манолев беше санкциониран от Държавният департамент на САЩ за „участие в значителна корупция, подкопаваща върховенството на закона и вярата на българското общество в правителствените институции“.

Similar Posts