| | |

Илияна Йотова: Оръжие за Украйна-НЕ! Доволна съм от първите 100 дни на правителството

Доволна съм от първите сто дни на правителството, най-малкото трябва да отчетем факта, че не си спомням в последните 32 години от прехода толкова сложна ситуация и кризи, които буквално застъпват една след друга всеки ден. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, след като участва в панихида в столичния храм „Св. Николай Софийски“ по повод Деня на Тракия, предаде БТА.

Според нея правителството е показало решимост да се бори с корупцията, с инфлацията, но това са само все още заявени намерения, очаквам следващите месеци добрите намерения да станат добри резултати, подчерта вицепрезидентът.

За забавянето на реформите Йотова посочи, че има обективни и субективни обстоятелства. Аз осъзнавам сложността на една четворна коалиция, в която са събрани политически партии с различни възгледи, предложения и приоритети, но засега тази амалгама се получава, обясни тя. Що се отнася до законодателната дейност, сигурно там има какво още да се желае – и относно бързината на проекти, и за това да се изчисти кои законопроекти са необходими в момента и актуални за страната, добави вицепрезидентът.

Според нея в управляващата коалиция няма “пропукване”.

Не може да има пресечни точки между работата на българската прокуратура и МВР, това става ясно особено след случая със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, смята вицепрезидентът. Това, по думите й, е много тежка диагноза за нас като държава. Стана ясно, че там, където МВР предлага някакви решения, те не се приемат от страна на прокуратурата и обратно, отбеляза Йотова.

Тя е убедена, че България не трябва да изпраща оръжие за Украйна. По думите й решението за засилване на отбранителните способности на НАТО е крачка в правилната посока, но това не означава участие във война.

Йотова отбеляза още добрата новина, по думите й, от снощи, че ЕК е готова да приеме Плана за възстановяване и устойчивост. Дава ми надежда, че до края на 2023 г. България ще може да защити своите проекти, за да могат да се получат необходимите средства, каза тя.

След панихидата в храма „Св. Николай Софийски“ вицепрезидентът присъства и на традиционното честване-поклонение пред паметника на Одринската епопея, посветено на Деня на Тракия.

На 26 март отново сме тук, за да сведем глави, да се преклоним пред подвига на славните българи преди 109 години, каза в словото си Илияна Йотова. Само за два дни Одринската крепост пада, припомни тя. Одринската епопея ще остане завинаги в българската история, записана като една от най-големите ни победи, записана със златни букви, подчерта още Йотова. По думите й паметта на тракийци трябва да бъде пазена. Кой можеше да предположи, че в 21-и век отново ще сме изправени пред война, пред бежанци, посочи Йотова.

Трябва да подадем ръка на всички онези, които търсят и ще потърсят подслон в родината ни, защото никой не е застрахован, убедена е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Similar Posts