| | |

Примерът на Петков за корупция в „Турски поток” означава, че е замесена и ЕК

Примерът на Петков за корупция в „Турски поток” означава, че е замесена и ЕК, казва бившият председател на парламента Димитър Главчев

Интересен факт е, че ден преди ареста си, Бойко Борисов разговаряше в централата на партията с украинския посланик, на следващия с президента, после с Порошенко. Случиха се и други събития. В началото на седмицата, в която се случи задържането, беше изтеглен половин милиард нов дълг и в началото на тази седмица още половин милиард нов дълг. Арестът на Борисов просто разсея вниманието от несправянето с всичко това, което едно правителство би трябвало да върши, заяви по БНТ председателят на контролната комисия на ГЕРБ и дългогодишен депутат на партията Димитър Главчев.

Има един термин правова държава, който има три основни постулата: върховенство на закона, върховенство на правото и върховенство на правосъдието, категоричен е Главчев. По думите му при ареста на Борисов безспорно са извършени незаконни действия.

Не знам освен някоя диктаторска държава, да има друга в света с нулева корупция, тъй като премиерът казва това – нулева корупция, заяви той. По думите му, самият премиер Кирил Петков е нарушил конституцията, встъпвайки в длъжност като служебен министър с двойно гражданство.

Относно разговора на премиера Кирил Петков с американския президент Джо Байдън, на която е посочил като пример за корупцията у нас проекта „Турски поток”, Главчев заяви:

„Турски поток” в България се казва „Балкански поток” и имаме газов хъб „Балкан”. Целият този проект беше съгласуван с ЕК, така че, ако някой казва, че има корупция, това означава и корупция за ЕК. „Балкански поток” е изграден с български средства неслучайно – ако не беше така, по всяко едно време сега можеше да бъде спряно подаването на газ от Русия. Така че, целият този проект газов хъб „Балкан” е изграден в съответствие с изискванията на ЕК”.

Преди 4 години си подадох оставката, защото отстраних от зала лидера на БСП Корнелия Нинова, абсолютно по закон. Исканията за оставка тогава бяха за това, че лидерът на опозицията е отстранен от зала и аз поех политическата отговорност, припомни Главчев.

Коя е по-силната репресия – да отстраниш лидера на опозицията от зала или да го задържиш за 24 часа, попита той.

Similar Posts