| | |

Руското МО съобщи след колко дни украинските мини ще стигнат до България

Дрейфуващи украински морски мини, плаващи по крайбрежието на Черно море, ще продължат да представляват заплаха за страните от региона, ако метеорологичните условия се влошат, като мините ще достигнат Румъния за четири дни, а България за десет дни, заяви в събота вечерта ръководителят на Националния център за управление на отбраната на Русия – генерал-полковник Михаил Мизинцев, предаде агенция ТАСС.

“Ако метеорологичните условия в северната част на Черно море се влошат, ще се появи заплаха, че мините ще продължат да плават по крайбрежието на Черно море. Плаващите мини ще достигнат до териториалните води на Румъния за четири дни, а до България – за десет дни”, отбеляза Мизинцев.

Според него 67 чуждестранни кораба остават блокирани в украинските пристанища.

“Заплахата от обстрели, създадени от Киев в териториалните води на Украйна, както и мините, пречат на корабите да напуснат безопасно пристанищата Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни“, уточни генералът.

Той подчерта, че “Русия отваря хуманитарен коридор в югозападна посока всеки ден между 08.00 сутринта и 19.00 ч. московско време, който е дълъг 80 морски мили и широк три морски мили. Въпреки това Украйна досега не е показала желание да осигуряват безопасното преминаване на чужди кораби“, посочи Мизинцев.

Той за пореден път призова международната общност, а именно Международната морска организация, да повлияе на властите в Киев и да вземе ефективни мерки за гарантиране на безопасното отпътуване на чуждестранни кораби от украинските пристанища.

По-рано в събота турското министерство на отбраната съобщи за мина, която е била открита в пролива Босфора. Според турския министър на отбраната Хулуси Акар мината е била дезактивирана

Similar Posts