| | | |

В над 1000 секции машините прецакали бюлетини

Половината от устройствата за видеонаблюдение не са предавали на живо, комисиите не са включили камерите

Парламентът може да бъде свикан още през Страстната седмица

Комисии насочили камери към тавана

В повече от 1000 секции скъпата хартия на БНБ за машините е прецакала бюлетини и анулирала гласовете на избиратели, сочат данни на ЦИК.

От комисията правят анализ на щетите от дефек­тиралите принтери и установяват доколко това е повлияло на крайния резултат.

Проверка в сайта на ЦИК показа, че досега ролка е струвала по 3,96 лв., а на последните – по 13,96 лв.

Очаква се на 8 април ЦИК да обяви състава на парламента, който още в понеделник да излезе в държавен вестник. Това означава, че няма проблем президентът Румен Радев да свика първо заседание на 49-ото НС на 12 или 13 април.

От утре започва поетапното качване на видеозаписи от секциите. На места не е имало нито излъчване, нито запис.

Не са регистрирани хакерски атаки към платформата за онлайн предаване, съобщи служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Той обясни, че около половината от устройствата за видеонаблюдение на изборите в неделя не са предавали на живо преброяването на бюлетините.

Излъчване в реално време е имало в 6500 секции от общо 12 000.

“Там където е активирано техническото устройство е активирано не само да излъчва онлайн, а и да записва. Записите ще бъдат качени на платформата evideo.bg след обработване на резултатите от изборите от страна на “Информационно обслужване”.

Най-вероятно от утре поетапно ще започнем устройство по устройство да сваляме записите, за да се качат в платформата”, обясни Тодоров.

По думите му неизлъчване на броенето на бюлетините може да се дължи на 2 причини – или слаб интернет, или неактивиране на техническото устройство от страна на членовете на СИК.

“Лично наблюдавах процеса в най-пиковия момент. На много места няма проблеми, но просто членовете на комисиите не са включили камерата. В организацията на процеса бяхме предвидили в деня за размисъл да се направят тестове на всички устройства от страна на секциите.

Те бяха успешни. Имаше само 5 устройства с дефект, като ги подменихме.

В събота, когато проведохме тестовете със СИК, сме регистрирали над 11 300 активни устройства. В неделя числото е различно.

Законът в този случай мълчи. С последните промени в Избирателния кодекс беше решено МС да отговаря за техническото обезпечаване.

Смятам, че служебният кабинет се справи с този абсурдно кратък срок и осигури устройства и платформа, през която да се излъчва видеото”, заяви министърът на електронното управление.

Още в нощта на изборите се видя, че в много от комисиите камерите са обърнати вместо към мястото, където се броят бюлетините, към тавана на стаите.

Причина се оказа липсата на опит на секционните комисии и лош инструктаж.

Източник: Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts