| | |

Руските „денацификатори“ громят еврейски паметници, поругаха мемориала на 20 000 жертви на Хитлер

Окупаторите извършиха поредното престъпление срещу историята, срещу историческата справедливост. Руските войски край Харков – със своята запазена марка – в нечовешки стил “денацифицираха” Мемориала на жертвите на Холокоста в Дробицкий Яр край Харков.

По време на Втората световна война нацистите са разстреляли тук около 20 000 човека. След 80 години ги убиват за втори път. И това го прави Русия. Менората в Дробицкий Яр е разбита днес от руски снаряди. Това е още един въпрос към цялата еврейска общност в света – колко още престъпления срещу нашата обща памет за Холокоста ще бъде поволено на Русия да извърши – на нашата украинска земя?!

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение, публикувано в ютюб канала на Офиса на президента, коментирайки обстрела на руските окупатори на Меориала на жертвите на Холокоста в Дробицкий Ян в околносите на Харков.

Зеленски сравни действията на руските войски с действията на нацистите по време на Втората световна война. “Никой няма да им прости. Ще носят отговорност. Така, както преди 77 години. Не в Нюрнберг, но в същия смисъл”, подчертва Зеленски.

Дробицкий яр е местност в източната част на Харков, близо до околовръстното. По време на окупацията на Харков в 1941-42-ра година, нацистите правят в Харков еврейско гето, след което органзират масови разстрели на неговите жители в Дробицкий Яр. Знае се за 16-20 хиляди разстреляни, болшинството – евреи. През декември 2002-ра на това място е открит мемориал на жертвите на Холокоста, на откриването присъства посланик на Израел Анна Азари, която връчва почетния знак “Праведник на света” на 12 украинци, помагали на евреите през Втората световна война.

На 1 март руските окупационни войски нанесоха удар по телевизионната кула в Киев. Мощната ракетна атака бе на територията, където се намира мемориалният комплекс “Бабий Яр”. Загинаха пет човека, минавали покрай кулата по време на атаките.

На 17 март руската войска разруши монумент в чест на загиналите във Втората световна война в планината Кременец, в Изюм, Харковска област.

Similar Posts