| | |

“Инса ойл” подготвя сигнал до европейския комисар по енергетиката

“Инса ойл” подготвя сигнал до европейския комисар по енергетика Кадри Симсон, който ще бъде изпратен до няколко дни. В него ще бъде изложена цялата фактология относно опитите за намеса на държавата в конкурентен пазар, обиди към конкретни фирми чрез изказвания на министри от правителството, както и липсата на адекватни действия от страна на държавни органи при подадени сигнали за нарушения на конкуренцията на пазара на горива, се казва в съобщение на компанията.

Продължава размяната на изявления в медиите, свързани със сигнала до прокуратурата, който “Инса ойл” подаде срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев заради негови изказвания, в които се намесва името на компанията. Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил да се образува досъдебно производство по сигнала. Прокуратурата потвърди за образуваното разследване.

В изявлението си от понеделник, 28 март, компанията отбелязва, че е недопустимо по време на криза, свързана с инфлацията и повишаващите цени на горивата, в България да се нападат частни петролни компании и да фаворизират фирми с господстващо положение на пазара. Настоява се атаките за уронване престижа на “Инса ойл” да престанат.

Компанията определя действията на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев като “недопустим опит за легитимация на засилващия се административен натиск от държавната администрация спрямо “Инса ойл”, която е една от водещите петролни компании в България”.

По повод интервюто на Асен Василев пред Нова телевизия от “Инса ойл” уточняват, че “нито в миналото нито сега ще позволи да бъде оказван натиск върху фирмата, както от политически фигури така и от държавни институции. Представители на компанията няма да коментират никакви факти от подадения на 15 март 2022 г. сигнал, тъй като не желаем да пречим на проверката извършвана от компетентните органи в държавата”.

Similar Posts