| | |

Украйна ще има да си чака, още не сме им изпратили БТР-ите. Няма кой да плати транспортирането им

България още не е изпратила обещаните на Украйна БТР-и.

Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по отбрана.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че вече е ясна логистичната част, но въпросът е кой ще плати тази процедура.

“Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е пак една много сериозна логистична операция. Знаем и сумата, която е необходима.

Би била поносима за нашия бюджет, но първо пробваме варианта в този формат “Рамщайн” – дали някой друг наш съюзник няма да каже – а, това е много хубава идея, аз ще платя транспорта.

Нали, ако няма такъв желаещ, ще търсим други варианти, ще търсим финансиране. Ако е необходимо, ще се обърнем и към вас,” каза той на депутатите от ресорната комисия.

От думите на ген.-лейтенант Михаил Попов, заместник началник на отбраната, стана известно, че около два месеца би отнела доставката на машините.

Трябва да имаме добре обмислена обща политика за увеличаване на възнагражденията в системата за сигурност, коментира още Тагарев пред ресорната парламентарна комисия.

Той обясни, че има предвидени средства за увеличение на заплатите в армията, но колко ще бъде то и кога ще се случи, трябва да се реши по единен начин за целия сектор. Той добави, че очаква увеличението да бъде със задна дата.

Министърът съобщи също, че вече се приема първата партида от обновени боеприпаси, произведени от „ВМЗ-Сопот“, в изпълнение на решение на Народното събрание.

Тагарев добави, че министерството има и друга процедура за обновяване на боеприпасите на армията, като е било изпратено писмо до доставчиците, като някои са отговорили, други не, заради това е изпратено и напомнително писмо.

Тагарев отбеляза, че ведомството разполага с няколко десетки милиона лева за обновяване на боеприпаси.

“Доволен съм от изпълнението на бюджета за миналата година, той е около 99.7% изпълнен. Няма средства, които са харчени не по правилата. Всеки един изхарчен лев подлежи на проверка, одит и контрол”, коментира в отговор на друг депутатски въпрос министърът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts