| | | |

Къде ще отидат украинските бежанци, когато дойдат туристите

Къде ще отидат украинските бежанци, когато дойдат туристите. Това е един от важните въпроси, които вълнува туроператорите. Юлиан Бонев, член на УС на ВАсТА заяви, пред БНР, че това е проблем, който може да ескалира в следващите месеци.

„Липсва кризисен план от страна на държавата как да се реагира когато започне сезона. Много от хотелите имат договори с туроператори за посрещането на туристи. Хотелиери се притесняват, че до края на май трябва да освободят обектите, да ги почистят и подготвят за туристите. Тогава, къде ще отидат украински бежанци?“, попита Бонев. Според него, правителството и туристическия бранш трябва час по-скоро да обсъдят този проблем, а не да се търси решение в последния момент.

По думите му има риск германските туристи да отменят резервациите си, заради информацията за плаващи мини в Черно море.

„Германските туристи са най-активни в анулациите на резервации за предстоящия летен сезон в сравнение с останалите западни пазари. Причините са ситуацията в Украйна и информациите за плаващи мини в Черно море“.

„Немските туристи масово отменят резервации за началото на сезона и ги отлагат за по-късен етап – през юни и юли. И през този сезон отново ще наблегнем на записванията „last minute“. Хората поставят на първо място сигурността, а след това са цената и качеството“, поясни Бонев. Той очаква отново силен вътрешен пазар през лятото, както и добра посещаемост от страна на румънските туристи.

Юлиан Бонев напомни отново за необходимостта от създаването на гаранционен фонд, който да покрие сумите за обезщетение на нереализирани пътувания. Също и на контролен орган, който да възпрепятства нелегалната дейност в туроператорския сектор. Нов закон за туризма също е належащ, смята той

bnr.bg

Снимка фейсбук

Similar Posts