| | |

Украйна съобщи какво се случва на преговорите в Истанбул

Гаранции за сигурност и организиране на прекратяване на огъня за решаване на хуманитарни проблеми са били обсъдени днес по време на преговорите в Турция между Украйна и Русия, съобщи съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

„В момента се провеждат интензивни консултации за някои важни въпроси, най-важният от които е споразумение за международни гаранции за сигурността на Украйна, защото с това споразумение ще можем да прекратим войната – нещо, което е необходимо на Украйна”, каза по националната телевизия Михайло Подоляк, политически съветник на Зеленски.

„Вторият въпрос е прекратяването на огъня, за да се решат всички хуманитарни проблеми, които са се натрупали”, заяви още той.

Според Подоляк друг проблем е ескалацията на бойните действия. Той обвини Русия в нарушаване на правилата за водене на война, но не даде подробности.

Преди старта на преговорите в Истанбул украинският външен министър Дмитро Кулеба призова всеки, който отива на разговорите с Руската федерация, да не яде и пие нищо и за предпочитане да избягва докосването на каквато и да е повърхност.

Изказването му идва след появилата се информация, че руският олигарх Роман Абрамович и украински преговарящи са имали симптоми на отравяне по време на среща в Киев през нощта на 3 срещу 4 март.

Similar Posts