| | |

Европейски регулаторни служби са влезли в офиси на „Газпром“

Представители на европейски регулаторни служби са влезли в офиси на „Газпром“, съобщи „Ройтерс“ като се позова на свой източник. Причината е разследване, свързано с доставките на руски газ към Европа.

„Ройтерс“ припомня, че през януари еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер поиска от газовите компании, включително „Газпром“, информация за недостатъчните доставки, след обвинения към руския гигант, че забавя допълнителни налични количества, които могат да бъдат освободени, за да се овладеят нарастващите цени на синьото гориво.

Вероятно е Вестагер да засили събирането на информация за бизнеса в Европа на „Газпром“, е заявил източник на „Ройтерс“ по-рано този месец. Европейската комисия обаче е отказала коментар.

„Газпром“ и Кремъл неколкократно отрекоха да задържат доставки на газ и твърдят, че всички задължения по договори са били изпълнени. Компании, които доказано са нарушили антитръстовите правила на Евросъюза, могат да бъдат глобени с до 10 процента от годишния си оборот. През 2018 г. „Газпром“ избегна глоба, след като се съгласи да реформира договореностите си относно ценообразуването

bnr.bg

Снимка istock

Similar Posts