| | | | |

НА ЖИВО: Аз съм в дилема – дали да се гордея, че за първи път в историята на ЕС се прави закон за Иван Гешев, или да се срамувам заради страната си. Ако Христо Иванов беше …..

Депутатите изслушват главния прокурор Иван Гешев във връзка с промените в НПК.

Главният прокурор заяви пред народните представители, че е готов да дойде и в пленарната зала на Народното събрание, защото има реални проблеми, които трябват да бъдат чути и решени на законодателно ниво.

Гешев изрази и готовност да представи статистическите данни за дейността на прокуратурата за изминал период.

Също така отчете експертните законодателни предложения на прокуратурата по проблемите в обществото и във връзка с остарелия Наказателен кодекс.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков обяви, че в дневния ред на комисията има 20 точки.

Въпреки че не съм длъжен да се явявам на заседание на правната комисия, правя го, защото уважавам работата по законите в полза на хората. Иначе се рушат правните норми и демокрацията в ЕС.

С удоволствие ще се явя и в пленарна зала за резултатите на прокуратурата и проблемите, които срещаме в дейността си.

Така ще демонстрираме и желанието си за реална правна реформа, а не за конюнктурни цели за овладяване на прокуратурата.

Има тенденции за връщане на тъмните дела. Има реални проблеми, които трябва да бъдат чути на пленарно ниво, каза Гешев.

Той акцентира върху проблемите с убити от пияни и дрогирани шофьори, които засега не са срещнали законодателна подкрепа. Има проблеми и с антисеметизма.

При закони, които не отчитат интернет и частната собственост, няма как да се борим със съвременната престъпност. Трябва да се говори с хора, които разбират от правна реформа.

Скептичен съм, че от Министерството на правосъдието разбират какво предлагат. Говорих със студенти, те много се смяха, даде пример Гешев.

По питане на Бранимир Балачев за посредниците и оскъпяването на газа с 30 процента и на горивата с лев от правителството “Петков” Гешев каза, че е образувана проверка и досъдебно производство.

Стотици хиляди са досъдебните производства, аз съм само административен ръководител след реформата на Христо Иванов.

Мога да кажа, че такова производство по материали на ДАНС има. То е разпоредено на НСлС, не знам колко са наблюдаващите прокурори, но те работят активно и в най-скоро време ще дадат информация.

Ако искате подробна информация, трябва да подадете писмено искане, за да получа тази информация, каза Гешев. Така ще се съхрани следствената тайна и няма да се пречи на разследването. Такова е законодателството и всички трябва да го спазваме, обясни Гешев.

Бойко Рашков от ПП каза, че споделя казаното от Гешев. В детайли по дела не можело да се влиза, затова не трябва Гешев да се отнася нападателно към Народното събрание.

Рашков зададе въпрос за случая с журналиста Христо Грозев и влиянието на руските разузнавателни служби и взривяването на складове с боеприпаси, както и отравянето на Емилиян Гебрев. Според Рашков това разследване в България не се движело.

Упреците ми са към текстовете на МС, уточни Гешев.

Той каза, че прокуратурата е открита и още преди две години, когато е закрита специализираната прокуратура, което обслужва руските интереси, е изнесена информация, че има разследване, в което са обединени случаи на взривове в цялата страна – Мъглиж, София, Иганово.

МВР трябва да разкрива престъпленията. Специализираната прокуратура проверява това руско зловредно влияние. Това е изнесено на пресконференцията.

Работи се по българската национална сигурност. По това досъдебно производство са привлечени шестима руски граждани. Те са обвиняеми. По конституцията на Русия те не екстрадират техни граждани. Сигурен съм, че колегите са свършили всичко необходимо.

Няма процедура как да отидем и да доведем обвиняемите. Прокуратурата не предоставя информация на Интерпол, предоставили сме информация на Чешката република, проведох разговор с чешкия си колега, каза Гешев.

Затова не става дума за интерпретацията на Рашков.

Гебрев е обвиняем по други досъдебни производства, затова не мога да се срещам с него. Той обаче е отровен, има три лица, които са свързани с ГРУ, и са обявени.

Гешев каза, че се води разследване и за умишлено взривяване на складове в Бургас.

За Шенген техническите изисквания са изпълнени отдавна и нямат отношение към темите, които обсъждаме, не мога да забраня двете теми да се свързват, каза Гешев.

Той каза, че прокуратурата няма практика да коментира чужди политици, пък било това и сенатор Дейвидсън. Той вероятно е бил подведен за мнението си от доноси.

Съдебната власт не би трябвало да се занимава с каквито и да е политически връзки и докато аз съм главен прокурор, това ще бъде така, въпреки опитите тя д бъде овладяна и използвана за политически цели, отсече Гешев.

В седващите дни ще се свържа с главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс и ще я уведомя какво сме свършили тук по случая Nexo.

Водим преговори с една от най-големите одиторски компании в света и ще се обърнем към тях за експертизи.

Но, за да се случи изясняване на обективната истина и България да не бъде каляна международно, правителството, което и да е тогава, ще финансира това проучване, каза още Гешев.

Засечени са транзакции на Nexo към ирански борси, към акаунт на борсата на Махмуд Айеш, лице, което е заподозряно във фхинансиране на терористична дейност в Хамас.

Установени са множество входящи и изходящи транзакции към адреси с висока степен на риск, те са доста и това ще е част от едно мащабно разследване на ЕС и евроатлантическите партньори, което сега започва, заяви главният прокурор.

“Съдебна реформа не е да махнеш главния прокурор, си сложиш свой човек и започва един живот. Прокуратурата е една от малкото останали стабилни институции.

Застаряваща нация сме, а продължаваме да се убиваме по пътищата. Бяхме в средата, а сега сме водещи в черната статистика в Европа”, обясни Иван Гешев.

“Не ми е известно да има молба за правна помощ от САЩ. Не прокуратурата разкрива престъпления, а ДАНС и МВР.

Може би за първи път в ЕС искате оставка на главен прокурор. Така сте преценила. Вие сте политик. Не сте добре информирана.

Спрямо случая “Малинов” трябва да попитате Софийски градски съд. Руски граждани под прикритието на дипломати са извършвали разузнавателна дейност на наша информация.

Отдавам го на съвпадение, а не на зловредно руско влияние”, отговори той на бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова.

“ЕК в голямата си част не е запозната с българския политически живот. Злоупотребата с плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъде прекратена.

Едно служебно правителство включи решение, за което е ясно, че противоречи на Конституцията. Законопроектът е противоконституционен. Например, полицай да образува досъдебно производство без прокурор. Това е злоупотреба.

Ако някой си мисли, че ще може да управлява вечно, се лъже. Въвеждаме антидемократични принципи.

Аз съм в дилема – дали да се гордея, че за първи път в историята на ЕС се прави закон за Иван Гешев, или да се срамувам заради страната си.

Ако главният прокурор се казваше Христо Иванов, всички щеше да бъде наред и да сме една блестяща демокрация. Това не е пледоария в моя защита”, каза Иван Гешев.

Изслушването на Гешев беше анонсирано миналата сряда от председателя на комисията Радомир Чолаков в разгара на дебата по промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), част от които е въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts