| | | |

Крайно време е клоунадата на “Възраждане” да бъде озаптена

Специализираната прокуратура реши да провери твърдения на народен представител, които “подбуждат чужда държава към война или други враждебни действия към Републиката”, съответстващи на чл. 98 от Глава Първа на Наказателния кодекс.

Няма да коментираме действията на прокуратурата в духа на актуалните “мантри” към нея, напротив, ще кажем, че тя реагира своевременно и с похвална категоричност. И тъй като фактите са налице, се надяваме в най-краткия законов срок да бъде задействана процедурата по снемането на имунитета на народния представител, за да се извършат и съответните съдебни действия.

Ето какво написала депутатката Елена Гунчева на 18 март в Социалната мрежа:

“Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерския съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на Зеленски. Можем да им изпратим и линк с координатите на Мустафата”.

Написаното от нея предизвика остра реакция от страна на парламентарния шеф, който нарече публикацията “недостойна и недопустима”. Посланиците на ЕС в България също реагираха, а към тях се присъединиха посланиците на още 8 държави.

Крайно време е клоунадата на “Възраждане” да бъде озаптена. Очевидно е, че сред депутатите им има лица, които са си повярвали, че са говорители на общественото мнение, че могат да си плещят каквото си искат и най-вече се смятат за недосегаеми.

С каквито и думи да квалифицираме подобно безродство ще е малко. Малцина в българската история са си позволявали да призовават към подобно ужасяващо насилие.

Това, разбира се, е и резултат от политическите интриги, подпомогнати от правосъдната ни система, която затлачи разследване за забрана на партия “Възраждане” и така допусна да се озове в парламента. А там, вместо бързо да бъдат поставени на мястото им, политиците допуснаха да се стигне до организирани от партията ексцесии, уж свързани със зеления сертификат”, придружени с насилие и опити за погром на парламента и други институции.

Стигна се дори до там Украйна да сложи черен печат на лидера им и десетгодишна забрана за влизане в страната.

И понеже прокуратурата вече е възложила на ДАНС да разследва написаното от Гунчева, добре е да се разследват и проявите на техния лидер.

Страната ни е направила своя геополитически избор, войната в Украйна, предизвика вълна от възмущение и съпричастност. Затова подобни призиви за насилие и то от страната агресор трябва да бъдат пресичани с цялата тежест на закона.

Автор Иван Тропанкев/ faktor.bg

снимка Кадър

Similar Posts