| | |

Напрежението в четворната коалиция около предстоящия избор на управител на БНБ е на път да ескалира

Напрежението в четворната коалиция около предстоящия избор на управител на БНБ продължава. Две от формациите в състава й – ИТН и ПП, издигнаха свои кандидати – съответно Любомир Каримански и Андрей Гюров

В интервю за bTV Ива Митева – депутат от партията на Слави Трифонов, нападна партньорите си от ПП заради Фейсбук постове от почивните дни, насочени срещу Каримански. От думите й се разбра, че депутати от формацията на Кирил Петков са сравнявали двамата кандидати, като са изтъквали, че Гюров имал опит от международни банки, а Каримански – от локални.

Митева отсече, че

“Подобни коментари издават непознаване на българските закони за БНБ и за кредитните институции. В нашата страна нямаме банки, които да не са български акционерни дружества, включително с лиценз от БНБ, а понятие „локални банки” въобще не съществува”.

Тя добави, че доколкото й е известно, опитът на Гюров се ограничава единствено година и половина работа на много ниска длъжност в една австрийска банка. Митева увери, че не очаква сблъсъкът около БНБ да взриви управляващата коалиция. И подчерта, че партията й няма да се откаже от кандидатурата си и ще я поддържа докрай.

Депутатът засегна и темата за кадровите промени във Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя изрази опасение, че

“Може да се стигне до ситуацията, в която се намираме с Инспектората към ВСС, който работи втора година в условията на изтекъл мандат.”

Митева настоя, че трябва да започне разговор в парламента за общи кандидатури за съвета. Но призна, че такъв ще се води много трудно.

btv.bg

Ива Митева Снимка БТА

Similar Posts