| | |

Напрежение във ВВС: Кой ще пилотира новите изтребители F-16

Двама български пилоти, които е трябвало да бъдат обучени за пилотирането на закупените от САЩ нови изтребители F-16, са били отхвърлени, потвърдиха от военното министерство.

Още един пилот може да бъде върнат, но към момента ситуацията е на кантар.

Засега няма официална информация какви са конкретните причини за това – липса на възможности, поведение, надеждност или други.

Макар да изглежда напълно нормално не всички заминали на обучение да го приключат успешно, източници на Mediapool твърдят, че случващото е предизвикало силно напрежение във Военновъздушните сили, включително около въпроса кой точно подбира кадрите, заминали да усвоят новите за Българската армия машини.

България закупи 8 машини F-16 от САЩ за над 2 млрд. лева, като договорът предвижда 14 български летци да бъдат обучени в САЩ.

Според информацията на МО от края на миналата година вече са били пратени 8 души.

Очаква се тази година да бъдат изпратени всички пилоти, като графикът зависи от възможностите на американската страна.

Според сегашните разчети България трябва да има обучени пилоти към края на 2023 година, когато се очакваше да пристигнат първите изтребители. Заради пандемията обаче доставката ще се забави и графикът подлежи на промяна.

Четирима от пилотите ще бъдат обучени за водачи на групи и тяхното обучение ще е по-дълго.

14 пилоти, обаче, няма да бъдат достатъчни за новите машини и от ВВС ще трябва да решат проблема на по-късен етап.

Отворен стои въпросът, че ако не се осигури възможност вече обучените пилоти да летят определено време, те ще трябва да преминават “опреснителни” курсове.

България продължава да разчита само на старите съветски машини МиГ-29, за да пази въздушното си пространство, като бъдещето им е все по-ограничено, след като Русия, Беларус и Украйна отпаднаха като опции за поддържането им.

Един от вариантите е в България да бъдат разположени изтребители на съюзнически държави, като най-удачно е те да бъдат F-16. Президентът Румен Радев, който е бивш командир на ВВС, препоръча България да търси изтребители на лизинг.

Oстава открит обаче въпросът, че няма да има подготвени български пилоти. Българската страна се опитва да осигури по-бърз график за обучението, но не е ясно дали САЩ имат достатъчно свободни слотове.

Първият вариант е с американски F-16 втора ръка, които да бъдат взети на лизинг.

Предложенията на Радев
Първият вариант е с американски F-16 втора ръка, които да бъдат взети на лизинг.

Възможност за обучение на лизинг по програмата за модернизираните F-16 MLU в Нидерландия, както и евентуално придобиване на изтребителите.

Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от нашите партньори на лизинг, за да запълним тази празнота.

За да може България да използва пълноценно новите изтребители, ще трябва да ремонтира и летищата си, основно авиобазата “Граф Игнатиево”. За целта България ще инвестира около 300 млн. лева. Към момента обаче има забавяне по дейностите, което ще се направи опит да бъде наваксано.

Отворен стои въпросът и кога ще закупим още 8 изтребители F-16, каквито са българските планове.

Министерство на отбраната вече изпрати писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70, но военният министър Драгомир Заков каза, че все още не е получен отговор.

Първоначалните сигнали са, че офертата ще е по-висока от цената, на която придобихме първите 8 машини – 2.1 млрд. лева. Това зависи от искания от България пакет оборудване и въоръжение, но няма да е изненада, ако цената се доближи до 3 млрд. лева. Добрата новина е, че тези пари вече ще могат да бъдат изплатени разсрочено, тъй като България вече има изискваната от САЩ кредитна история.

Колкото по-бързо бъде сключен договорът със САЩ и “Lockheed Martin”, толкова по-бързо ще може България да се освободи от старите съветски изтребители МиГ – 29.

Сроковете се отразяват и върху цените, тъй като военната продукция поскъпва с месеци.

mediapool.bg

снимка Архив

Similar Posts