| | | | |

МЪЛНИЯ! Америка удря по Кирил Петков, има стартирана процедура срещу страната ни

Кирил Петков е изправен до стената.

След скандалните записи, които Радостин Василев направи обществено достояние, срещу него е получен и сигнал от водещата американска кантора Hughes Hubbard & Reed (HHR), която се занимава с уреждане на инвестиционни спорове, конфликт на интереси и разследване на корупционни практики.

Сигналът е получен на 09.03.2023 г. по официален куриер в Министерството на икономиката и е с референтен номер 034021.0001-21676.

Същият е адресиран до министъра на икономиката Никола Стоянов.

В съответствие с официалните документи от американска страна, преписката е връчена на служител на име Д. Димитров в сградата на министерството на ул. „Славянска“ №8.

Документът уведомява за международен правен спор срещу България, включващ Министерството на икономиката и „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД – възпрепятстване на правосъдието и подозрение за корупция от български длъжностни лица.

В документа са посочени 6 международни акта, свързани с борба с корупцията, по които България е страна и следва да прилага, и 6 пъти се споменава името на Кирил Петков.

В документа присъстват данни, свързани с информация от телефона на Кирил Петков и „сериозни подозрения“, относно свързаността му със сделки на ВМЗ и възможни прояви на корупция.

Има множество други препратки за получени от Кирил Петков документи, които впоследствие не могат да бъдат открити в деловодството на министерство на икономиката.

Провеждане на срещи, за които не са изготвени паметни записки, разговори и указания давани по телефона лично от Кирил Петков на тогавашния директор на ВМЗ Иван Гецов и т.н.

Очевидно в дебелите папки на американските адвокати има събрана множество чувствителна информация и факти, които могат да се превърнат в страшни доказателства съвсем скоро. Според запознати по случая има регистрирани свидетели и записи.

Тревожно е поведението на служебния министър Никола Стоянов, който е наложил пълно информационно затъмнение по казуса, отказва да предостави исканата от американска страна информация и досега не е отговорил на отправените до него искания, вече осми месец.

Известно е, че и преди (по времето когато министър е Кирил Петков), и сега за регистратурата в Министерството на икономиката отговаря един и същи служител.

Никола Стоянов е бил неколкократно известяван за тежкия казус, надвиснал над България, и разкритията, които могат да вкарат страната и ВМЗ в тежък международен скандал,

но не само че не е реагирал, а скрива случая и не докладва на министър-председателя.

Самият Стоянов е бил председател на борда на ВМЗ и е много вероятно да има лични притеснения от осветяването на определени практики и сделки.

Положението се утежнява, ако се окаже, че посредниците по тях са едни и същи по времето на Петков и Стоянов, за което има данни от хакнатия телефон на бившия министър на икономиката.

Първоначалната оценка на американските експерти е за размер на претендираните щети за над 21 млн. долара, но според методиката на ICSID, ако се прибавят лихвите за целия период, пропуснатите ползи, адвокатските хонорари, арбитражи такси и експертизи България може да бъде осъдена за над 50 млн. щатски долара.

От Вашингтон вече са стартирали процедурата срещу страната ни.

HHR е подала сигнал пред официалните български власти за казус свързан с уреждане интересите на чуждестранни инвеститори, по които по странен начин изчезват документи и доказателства.

Hughes Hubbard & Reed са между най-елитните и стари (основана 1871 г.) американски кантори със седалище във Вашингтон и международни офиси в Ню Йорк, Лос Анжелис, Маями – Флорида, Канзас, Лондон, Париж, Рио де Женейро, Токио.

За нея работят като партньори над 200 високопоставени адвокати специализирани в инвестиционни спорове, финансови и данъчни престъпления и измами, разследване на корупция и конфликт на интереси и др.

Единият от основателите Чарлз Еванс Хюдж е бил губернатор на Ню Йорк, държавен секретар при президента Хардинг.

От фирмата са излъчени членове на Върховния съд, ръководители на министерство на финансите, федерални магистрати, високопоставени служители на ЦРУ и други федерални институции.

Още на 10.10.2022 г. в Министерството на икономиката на България постъпва сигнал от вашингтонската кантора, с което българската държава е информирана, че по казус, възникнал още 2017 г., по който се подготвя международна процедура срещу България,

липсват документи, официалните институции не предоставят обратна информация, отказват да отговарят на американците, а експерти и вещи лица не биват допуснати до огледи.

Случаят е известен с инцидент, предизвикан от експлозии и пожари, предизвикани от муниции от полигона на ВМЗ в Анево.

При масовия пожар тотално са унищожени лозя и съоръжения, в които има български и чуждестранни инвестиции. Лозовите масиви са изградени от световния лидер „Мерсие“, Франция.

Още тогава експертизите от страна на прокуратурата и доказателствата одобрени от българския съд, по безспорен начин установяват причината за взривовете, а именно муниции наречени „изделие С-5КП“.

Има изготвен и държавен протокол от ИАЛВ – МЗХ, който установява тотал-щетата върху хиляди декари сред които попадат сертифицираните лозя на „Мерсие“.

В продължение на години причинените щети не са възмездени от търговското дружество ВМЗ и инвеститорите се обръщат към международни кантори, начело с HHR, като ответник вече трябва да бъде държавата (министърът на икономиката) в съответствие с Вашингтонската конвенция.

На 22.02.2023 г. вече от Вашингтон изпращат остър сигнал съдържащ и покана за доброволно изпълнение чрез сетълмент, на 9 страници, плюс 18 приложения на нарушени международни документи и доказателства по случая.

Политиците ни продължават да се крият.

Запознати с материята твърдят, че може да бъде активизиран чл. 7082 на НК на САЩ за принудително изискване на информация и доказателства с последващо търсене на наказателна отговорност на длъжностните лица, които укриват или не предоставя исканата информация в пълния й обем.

Възпрепятстването на правосъдието на САЩ е едно от най-тежките престъпления, което се преследва и наказва с цялата строгост на закона.

Вярно, само на територията на САЩ, ама и актът „Магнитски“ уж касаеше само САЩ!

Гешев се спасява с атака срещу политици

Прокуратурата започва проверка по сигнала на „Възраждане“ за държавна измяна срещу Кирил Петков и Асен Василев заради записа от съвещанието, направен от Радостин Василев.

По проверката ще се снемат обяснения и може да прерасне в досъдебно производство срещу неизвестен извършител. По него вече ще се събират доказателства и няма срок.

Така прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, ще има козове срещу Петков и Василев и информация за тях.

По същия начин, както в разследването за кюлчетата на Борисов и къщата в Барселона.

Това със сигурност ще повлияе на избора на членове от ВСС от парламентарната квота. А новият състав на ВСС ще гласува за отстраняване на Гешев.

По този начин той си гарантира оставане на поста – държи ги с информация и доказателства, събирани по реда на НПК.

Източник: Филтър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts