| | | |

Гърми скандал: Асен Василев ли ни лъже или Посолството на САЩ

„Търговското аташе на посолството на САЩ не присъства на подписването на меморандума с правителството“. Това се казва в отговор на Американското посолство у нас до бТВ.

На 23 март в присъствието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation.

Зад фонда „Gemcorp“ прозира руският олигарх Алберт Авдолян.

Вицепремиерът Асен Василев обаче отричаше да има проблем. Преди дни той заяви, че „присъствието на търговски аташе на дадено посолство при преговорите с правителството е достатъчна гаранция, че зад съответната фирма или фонд, стои чуждата държава“.

„Gemcorp“ дойдоха при нас с представители на американското посолство“, заяви вицепремиерът пред Нова ТВ във връзка с меморандума за сътрудничество за инвестиция от 1 млрд. долара в чиста енергия.

„Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърдението за обратното, са в резултат на недоразумение“, се казва обаче в отговора на посолството до телевизията.

Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика

tribune.bg

снимка МС

Similar Posts