| | |

И тук ни има: В списъка с 620 руски шпиони има българска връзка

При първо прочитане в списъка с 620 действащи руски шпиони, разпространен от военното разузнаване на Украйна, няма хора в България. Има обаче връзка със страната ни – хора, които общуват с българския военен съюз „Левски”. Това каза изпълнителният директор на разследващото издание Bellingcat Христо Грозев в „Здравей, България”.

„Става въпрос за доста разширен списък от хора, които са регистрирани на основния адрес на ФСБ. Доста разнороден списък. Няма само хора, които се занимават с шпионски действия в чужбина. Има и такива, които си работят от Москва. В него виждаме много стари познайници, свързани с екипа, който отравя политици в Русия, Такива, които са общували често с Константин Малофеев. Има и такива, които общуват с българския военен съюз „Левски”. Това е една българска връзка”, добави той.

Самият Грозев също е изготвил списък със 160 души, които са от Пета служба на ФСБ и тяхната цел е да създават дестабилизация в бившите страни на Съветския съюз. „По някой път излизат от този диапазон и влизат в някои бивши Социалистически страни. Това са руски бизнесмени или членове на посолството – трети или четвърти секретар. Има трима български граждани, които общуват много често с тази група. За едно от имената имаше и дела срещу него, награждавано е и пътува често до Русия”, уточни той.

Как се създава дестабилизация

За пример Грозев посочи украинската дестабилизация, защото тя представлявала „завършен проект”. „Огромно количество агенти на ФСБ бяха хвърлени по този проект с бюджет повече от милиард долара. Можем да си направим сметки какъв трябва да е еквивалентът за България”, каза той.

В Украйна начинът на опериране е извън страната. Организира се мрежа на влияние с местни политици, блогъри, журналисти и шефове на фирми, които имат влияние в обществения дебат. „През последните осем години организират срещи със своите активи навсякъде по света. Обикновено срещите са извън страната, за да бъдат извън обсега на контраразузнавателните служби, обикновено в екзотични дестинации”, уточни изпълнителният директор на Bellingcat.

Грозев посочи, че това е моделът, по който се работи осем години за Украйна. Подобен бил и този за България.

nova.bg

българския военен съюз „Левски” снимка Фейсбук

Similar Posts