| | | |

Кирил ВИКА, че било саботаж: Спецпрокурори са поискали пълен достъп до всички, които са влизали в МС

Всички посетители – български и чуждестранни граждани, които са имали достъп до Министерския съвет през януари, февруари и март 2022 г., трябва да бъдат описани и предадени на спецпрокуратурата. В сряда привечер Националната служба за охрана е получила писмо от спецобвинението, че данните са необходими по повод започнало предварително производство, научи “24 часа”.

Според източника на медията изисканата информацията се отнася за 4-те входа на Министерския съвет – централния и служебните. До неотдавна обичайна практика бе посетителите в правителствената сграда да предоставят личната си карта и данните от нея да бъдат записвани в специална тетрадка с часа на влизане и излизане. След това те и вещите им преминават през проверка на скенер и едва тогава се получава достъп до кабинета или залата, в която е насрочена определена среща. Единствено официалните делегации са извън този режим, но в протокола на Министерския съвет съставите им са описани детайлно с имена, постове и евентуално контакти. Свободен достъп имат и народните представители.

От НСО не са потвърдили информацията, но са категорични, че оказват съдействие на институциите и при поискване на информация, свързана с техните правомощия и компетенции, я предоставят, ако е налична. Възможно е спецпрокуратурата да изисква данните заради други вече започнали разследвания.

“Не съм информиран дали спецпрокуратурата иска справка за всички влизащи в сградата на Министерски съвет, както питате. Но, ако е така това ще е пълно безобразие. Знаете, че в момента Министерски съвет е контактна точка за Европейската прокуратура. Ако се опитват да видят кой влиза и излиза, кои са хората, които подават сигнали, това ще е поредният саботаж”, каза премиерът Кирил Петков в Благоевград.

Петков каза, че ще разпореди проверка и ще разбере дали е така. “Ако се окаже вярно, това би бил поредното безобразие на спецпрокуратурата. Трябва да се види много внимателно дали се опитват да контролират хората които дават сигнали, защото за разлика от случващото се сега сигналите, идващи в Министерски съвет, свързани с еврофондовете, директно отиват при г-жа Кьовеши”, допълни Петков.

24chasa.bg

снимка МС

Similar Posts