| | | |

Петков с уникални разговори на пазара, отнесе си и касетка с домати СНИМКИ

Кирил Петков продължи обиколките си днес. След като мина да похвали МВР и Бойко Рашков, премина през студентите от Американския колеж в Благоевград, видя се там с 10-ина спимпатизанти, продължи на пазара. От видеа, качени в социалната мрежа, стават ясни и разговорите, които премиерът е провел със зеленчукопроизводители, които помолиха за адекватни помощи за непосилните сметки за ток.

Ето и диалозите на Кирил Петков без ректорска намеса:

-Вместо помощ, получаваш санкции.

Петков: Ами добре, това е човека, на който ще предадете своя контакт и каквото напишете това ще предам.

На следващата сергия:

Петков: От тук самите вериги купуват или не?

-Имат подставени лица, нямат бази.

Петков: Много е свежа идеята за бази. Еми ще я обсъдим тази идея, земеделието е трудна работа…

-Така е, не получаваме помощ, за една година за декар 800 лева…

Петков: И това са нищо пари.

-Проблемите са много, торове от Турция не можем да внасяме, където са много по-евтини, забранено ни е. Но турска стока можем да внасяме…

Петков: Инспекцията сигурно на границата?!

-Не, не е инспекцията, реално те си третират стоката с тези материали, които са забранени в България.

Петков; -То тогава като ги инспектираме на границата трябва да си покаже, че са третирани с тези материали. Аз смятам утре да отида на българо-турската граница и точно това исках да видя какво се случва. Те сигурно не са разрешени от ЕС. Или те трябва да работят с препарати, които са разрешени или ние трябва да ги спираме на границата, не може и двете.

-И в двата случая се тровим, но в единия регламентирано, а в другия не.

-Хората в Гърция си работят и си внасят стоката и нямат проблем. Те имат работещ модел и ние можем да взаимстваме.

Петков: -Ето тук виждам хора от „Продължаваме промяната“ и според мен направете директна връзка.

Следваща сергия:

-Писахме до вас и до министъра на земеделието във връзка с проблемите в сектора. Повишените цени на газа и всички енергоносители и войната в Украйна ще рефлектира върху нас сигурно след месец-два. Правихме няколко срещи с Министерство на земеделието. Предоговорихме парите, които ще се дават на малките оранжерии.

Петков: -А то трябваше да отиде само за газта, точно това си говорихме…

-Умоляваме ви да разработите нова схема, която да помогне на неотопляемите оранжерии.

Петков: -Какъв процент ви е разходът за газ?

-То е относително, защото всичко се отразява и ви молим в най-кратки срокове да ни приемете, защото до месец и половина се опасяваме, че поради други фактори няма да можем да си реализираме продукцията.

Петков: -Утре ще отида на границата с Турция на инспекция, защото имам чувството, че вкарваме плодове, които не са сигурни…

Следваща сергия:

Петков: -Намалим ли ДДС за храните веднага ще кажат, че искат и за книгите, за лекарствата и отваряме една възможност, която в момента при тези кризи не можем да си позволим.

-Ама реално погледнато в другите страни го правят и ДДС на храната е много по-малко.

Петков: -Така е, но от друга страна ние сме единствената държава, която даде 3% от бюджета си за подпомагане. Ние само преразпределяме, не ги създаваме парите.

-Едни от най-големите проблеми за нас е ДДС върху храната и занижените субсидии. Колкото взимат в Гърция, в Полша, да взимаме и ние толкова.

Петков: -Видяхте обаче и гърците до къде стигнаха с тяхната политика, там не искаме да отиваме…

-Имате ли отговор как така на битовия електомер цената е една, а на този на бизнеса е друга.

Петков: -За съжаление, знам.

-Това не е ли подигравка, не трябва ли за бизнеса да е по-ниска?

Петков: -Обаче имаме толкова много пенсионери на ръба на бедността, представете си да им вдигнем цената на тока, какво правим с тях?!

-Аз не казвам, че трябва да се вдигне цената на пенсионерите, а да се намали на бизнеса.

Петков: -Похарчили сме само за месец април над 700 милиона за помощи за тока за бизнеса…

-Ама това е понеже евтиния ток на АЕЦ се изнася, а ние плащаме скъпия ток на американските централи, мислите че хората не знаят ли?!

Петков: -Задачата е по-сложна от това. Сега в момента АЕЦ-а ще влезе в битовите, да свалим цената, а другите вкарваме при бизнеса. Няма друга страна в ЕС да е похарчила толкова за бизнеса. Аз затова отивах в Брюксел да говоря и за общото преговаряне на газа, защото цената на газа и тока са свързани.

-Ако не се продаваше евтиния ток на АЕЦ и бяхме прокарали Южен поток през България нямаше да имаме проблеми.

Петков: -Последните 100 дни, което се радвам е, че получаваме Плана за възстановяване и развитие, но не си затваряме централите. Това беше чисто наша победа. Това беше условието, голяма част от централите да се затворят, това беше в плана. Значи ние сме от 100 дни в тая цялата работа, опитваме се, другото което е, едно е да се преговаря с „Газпром“ сам. Отива България и казва каква цена ще ни дадете, друго е като се отиде сега да се ходи с цяла Европа.

-Вярвате ли, че това е възможно? Аз не го вярвам.

Петков: -Възможно е, защото се случва навсякъде в Европа. Испанския премиер вика „Аз съм имам същия проблем. Цените на тока и газа са, бизнеса ще ми протестира всеки ден“. Германците, които имаха по-ниски цени на газа, оказа се, че примерно техните газохранилища са купени от „Газпром“ и те септември са ги свалили на 4% и те нямат газ. Всички се усетиха, че ако играем всеки сам за себе си..

tribune.bg

снимка Кадър
снимка Кадър
снимка Кадър

Similar Posts