| | | |

“Български възход” и Габровски искат мнозинство “160+” ВИДЕО

Кандидатът за министър-председател проф. Николай Габровски започна днес срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание.

“Български възход” са третата партия, която се отзова на поканата на номинирания за премиер проф. Николай Габровски, който ще направи опит да реализира управленския мандат на ГЕРБ.

За мнозинство от поне 160 депутата, което да формира бъдещо управление се надяват проф. Николай Габровски и лидерът на “Български възход” Стефан Янев.

Янев не даде категорично “да” на експертният кабинет, който се гласи да направи професорът, но даде заявка, че е готов да работи с него.

Професорът отново благодари, че партията се е отзовала на поканата. И обясни, че точно това цели – да се промени тонът на остра конфронтация и крайни мнения, които очевидно не са продуктивни. И изрази надежда с повече дипломатичност и диалог да намерят общите допирни точки и да се избегнат поредните извънредни избори

Проф. Габровски отбеляза в началото на срещата, че е приел мандата, за да се промени тона на конфронтация и радикализация.

“Надявам се с повече дипломатичност и диалог да успеем да потърсим общите допирни точки, за да може да се излезе от тежката ситуация, в която България се намира и най-важното да се избегнат поредните извънредни избори”, заяви кандидатът за премиер.

снимка Кадър

Лидерът на “Български възход” Стефан Янев посочи, че силно вярва и демонстрира желанието за диалог и да се снижи този тон на противопоставяне.

“От гледна точка на ПГ на “Български възход” правим това, което сме правили и по време на предизборната кампания с умерен тон, без нападане, създаване на условия за диалог”, добави лидерът на “Български възход”.

“Ако първият мандат е неуспешен, ще продължим по реда”, добави още той и подчерта, че убеждението на “Български възход”, че на България ѝ е необходимо правителство.

По време на срещата проф. Габровски припомни приоритетите си, а именно законите по Плана за възстановяване, Еврозоната и Шенген.

“Доколкото темата за борба с корупцията, промени в съдебната реформа, е изключително актуална, в тази област трябва да се направят много големи усилия.

Днес заявих, че част от промените особено върху дейността на главния прокурор, изискват конституционно мнозинство. Ние ще бъдем много позитивни и кооперативни в тази посока, именно търсене на конституционно мнозинство”, отчете кандидатът за премиер.

Междувременно Стефан Янев изрази съгласие с кандидата за министър-председател и посочи, че споделя приоритетите, които той е споделил, но според него има нюанси, които тепърва трябва да се изясняват.

Той изрази мнение, че темата със “съдебните реформи” се е изхабила, но отчете, че от партията му са за разумни решения.

Според него е по-важно да се помисли за механизма за създаване на конструкция, която да сглоби управление, което ще получи подкрепа в пленарна зала.

По-рано БСП и “Демократична България” препотвърдиха намерението си да не подкрепят ГЕРБ като мандатоносител.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts