| | |

Дмитрий Медведев: Русия ще изнася храни само за „приятели“

Един от най-приближените до президента Владимир Путин негови съратници предупреди в петък, че Русия, водещ световен износител на пшеница, може да ограничи доставките на селскостопански продукти само до “приятелски” страни” на фона на западните санкции, наложени на Москва заради кризата в Украйна.

Дмитрий Медведев, който беше президент от 2008 до 2012 г., а сега е заместник-секретар на съвета за сигурност на Русия и председател на управляващата партия “Единна Русия”, каза, че би искал да очертае “някои прости, но важни точки за продоволствената сигурност в Русия”, предвид наложените санкции, предаде Ройтерс (Reuters).

Повечето от тях са част от селскостопанската политика на страната от години.

“Ще доставяме храни и селскостопански продукти само на нашите приятели”, каза Медведев в социалните мрежи. “За щастие имаме много такива и изобщо не са в Европа или Северна Америка.”

Русия вече доставя пшеница главно за Африка и Близкия изток. Европейският съюз и Украйна са основните му конкуренти в търговията с пшеница.

Приоритет в предлагането на храни е вътрешният пазар на Русия и контролът на цените в него, каза Медведев. Русия използва квоти за износ на зърно и такси от 2021 г., за да се опита да стабилизира високата вътрешна инфлация на храните, отбеляза Ройтерс.

Доставките на селскостопански продукти за “приятели” ще бъдат както в рубли, така и в националната им валута в договорено съотношение, каза Медведев.

Валутата на плащане вече може да варира във всеки договор за износ на зърно в зависимост от нуждите на купувачите и продавачите. Забележката на Медведев обаче идва след неотдавнашното искане на Русия чуждестранните купувачи да плащат за руския газ в рубли.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин пък каза преди дни, че целият голям руски износ скоро може да бъде в рубли. “…Там, където е изгодно за страната ни – списъкът на експортните продукти с цени в рубли да се разшири, за да се включат: торове, зърно, хранителни масла, петрол, въглища, метали, дървен материал и др.”

Русия забрани вноса на повечето западни храни през 2014 г., когато анексира Крим, но сега може да разшири списъка, добави Медведев.

Много чуждестранни компании в сектора на хранителната индустрия и продажбите на дребно спряха операциите със своите марки в Русия миналия месец.

*Такива страни са всички извън списъка с “неприятелските”, а те са: САЩ и Канада, страните от Европейския съюз, Великобритания и нейните островни територии, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.

dir.bg

Дмитрий Медведев снимка Архив

Similar Posts