| | |

Димитър Стоянов с блестящ анализ и факти за Gemcorp и връзката с Русия

На снимката е Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор на Gemcorp, a над него се усмихва българският премиер Кирил Петков.

Което ме подсеща да напомня някои неща “от старите ленти”, както обичам да казвам, за последния път, когато Gemcorp и Бостанджиев бяха в полезрението на България. А то не беше толкова отдавна – през 2014 г. около КТБ. Както и с някои други детайли от не толкова далчното минало…

Пред 2014 г. Gemcorp изплуваха като потенциален спасител на КТБ – регистрирана във Великобритания фирма, но всъщност фасада за малтийската фирма Mirabella Malta Limited, чиито реални собственици пък остават скрити зад офшорното законодалство. Всички дейности на Gemcorp, свързани с “управление на инвестиции“ се извършват от Mirabella Financial Services LLP през Mirabella Malta Limited, посочваха от Gemcorp. Произходът на средствата, минаващ през тази компания, оставаше дълбока тайна за обществеността.

Факт е също така, че Атанас Бостанджиев е работил в лондонския клон на „ВТБ Капитал“, банка, която е едно от най-силните оръжия на руските лостове за икономическо влияние в чужбина – близка и далечна, както Европа, така Африка и Азия.

Бостанджиев напуска ВТБ след затварянето на КТБ, но именно по негово време се отваря и офис на ВТБ в София, на чието разкриване той присъства лично.

Управители на българското представителство стават Милен Велчев и Красимир Катев. А самите „ВТБ Капитал“ участват в сделките на КТБ за Булгартабак и Виваком (Бостанджиев е участвал като представител на ВТБ в приватизацията на Булгартабак). Към днешна дата ВТБ подготвя напускане на Европа заради наложените санкции спрямо нея. На 5 март 2022 г. тя беше изключена от платежната система SWIFT.

Удивително е, че анонсираната от Кирил Петков „огромна инвестиция“ идва от финансова институция, която има дълбоки лични и бизнес връзки с финансови институции около режима на Путин, доста неясно офшорно минало и проекти, които са съсредоточени върху развиващи се африкански пазари, се представя като огромен инвестиционен успех на българското правителство.

Ще напомня също така, че на 23 октомври 2019 г. на срещата на върха Русия – Африка в Сочи, Сбербанк, Руският експортен център, Държавната корпорация за развитие VEB.RF и Gemcorp Capital LLP подписаха основно споразумение за финансиране на търговията между Русия и африканските страни. Споразумението е на стойност 5 милиарда долара.

Каква е причината за този небивал интерес от 1 милиарда долара инвестиция, идваща в момент, когато руската финансова система е жестоко санкционирана, и в държава като България се ползва с небивал геополитически интерес от страна на Русия?

Каква е причината българското правителство толкова радушно да съдейства и дори да не се допита до ДАНС?

Защо Кирил Петков, Асен Василев и други министри влязоха в обяснителен режим, включително чрез намесване на чужди посолства, които ги опровергаваха?

Аматьорщина или комисионни?

Димитър Стоянов снимка Фейсбук

Similar Posts