| | |

След 18 години в НАТО се оказа, че основно влияние върху българското общество има руската пропаганда

Бойната мощ на българската армия не се крепи на съветските изтребители и ракетни комплекси С 300, а на техниката предоставена като помощ от САЩ и от придобитата по време на участието ни в операциите в Ирак и Афганистан.

Ако България изпрати на Украйна старите си ракети, може да получи американски системи “Патриот”, които са напълно интегрирани и съвместими с противовъздушната и противоракетна отбрана на НАТО, казва Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки.

Шаламанов припомня, че в списъка с военна помощ, която можем да предоставим на Украйна, може да бъдат включени от каски и бронежилетки до мини, едрокалибрени боеприпаси, противотанкови средства и преносими комплекси за противовъздушна отбрана “Стрела”.

Най-вероятно Украйна ще получи ракетни комплекси С 300, казва Шаламанов. Според него те ще бъдат доставени от Словакия и държави извън Европа.

Бившият министър на отбраната припомня, че при реална военна опасност за България и задействане на чл. 5 от договора ни с НАТО, всички комплекси С 300, с които разполагаме, ще станат непригодни. Причината е, че те ще бъдат разпознати от интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на алианса като противникови.

След 18 години в НАТО се оказа, че основно влияние върху българското общество има руската пропаганда, а не лидерското говорене на толкова евро-атлантически ориентирани президенти, премиери и председатели на Народното събрание, заключава Велизар Шаламанов.

dir.bg

Велизар Шаламанов снимка Архив

Similar Posts