| | |

Фейк за дебили: 100 български БТР-а са взривени в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна.

Според статията информацията идва от украинската национална телевизия. Там става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта.

По-надолу в текста можем да прочетем, че БТР-ите са описани като дронове, които „с нищо не са помогнали на Украйна“.

С темата се заема БНР в редовната си рубрика за проверка на факти – фактчек.

“100 БЪЛГАРСКИ БТР СА ВЗРИВЕНИ ОТ РУСКИ ДРОНОВЕ КАЗА УКРАЙНА!!

ТАЗИ СУТРИН Е СТАНАЛА АТАКАТА!

100-ТЕ БЪЛРГАРСКИ ДРОНОВЕ СА ВЗРИВЕНИ И НЕ ПОМОГНАХА С НИЩО НА УКРАЙНА!

ТОВА ПРЕДАДЕ УКРАИНСКАТА НАЦИНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ!“, пише в сайта suprotiva.eu (без редакторска намеса – б.р.).

Използваната снимка пък е с логото на в. “Сега”.

Ментето е поето и се разпространява експоненциално от сайтове като “Съпротива”.

Според написаното, става въпрос за БТР-ите, които парламентарната комисия по отбрана в България одобри на 19 юли 2023 г. да бъдат предоставени на Украйна, а два дни по-късно решението бе подкрепено и от Народното събрание със 148 гласа “за”, 52 “против” и нито един “въздържал се”.

ТВЪРДЕНИЕ: 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна

ИСТИНАТА: Предоставянето на бронираната техника, която не се използва от МВР, е било договорено при посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България през миналия месец.

Едва на 4 август 2023 г. Министерският съвет одобри проект на Споразумение между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

Това означава, че няма как българските БТР-и да са били взривени в Украйна на 28 юли, тъй като те още не са били изпратени.

Вчера, 22 август, пък стана ясно, че тепърва трябва да бъде сключено споразумение между МВР на България и Министерството на отбраната на Украйна.

Очаква се машините да бъдат предадени на Киев през есента – това стана ясно в рамките на визита на българския министър на отбраната Тодор Тагарев в Украйна.

Проверка в сайта на Украинската национална телевизия също показва, че няма никаква информация за взривяването на 100 български БТР-а нито на 28 юли 2023 г, нито преди или след това. Подобна информация няма и в други украински медии.

Проверката ни показва, че Въоръжените сили на Украйна също не съобщават в официалния си канал в Телеграм, използван от украински и чужди медии за информация за развитието на бойните действия, за взривени български БТР-и.

Твърдението, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна на 28 юли, е НЕВЯРНО.

Няма как подобно нещо да се е случило с българските БТР-и, тъй като те все още не са били изпратени на украинската страна.

Министерският съвет на България одобри изпращането им едва на 4 август. Вчера, 22 август, стана ясно, че машините още не са предадени на Киев заради липса на споразумение между МВР на България и МО на Украйна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts