| | | |

Интересен експеримент: Със самолет или с кола се стига по-бързо и по- евтино до Скопие СНИМКИ

Журналистите Кристина Газиева и Стоян Георгиев се впуснаха в „шеметна надпревара“– кой ще стигне първи от знаково място в София до знаково място в Скопие?

Денят – събота. Часът – 3:30 ч. и половина сутринта. Мястото – храм-паметник „Свети Александър Невски”.

Два екипа на bTV тръгват за Скопие. Екипът на Стоян Георгиев ще пътува с автомобил, а екипът на Кристина Газиева ще лети с… новооткритата самолетна линия между двете столици.

Определят си място за среща – пред паметника на… жираф в Скопие.

Екипът на Стоян потегля с автомобила. Екипът на Криси няма голям избор за транспорт до летището.

Първият влак на метрото е чак в 5 ч. сутринта, само броени минути преди да излети полетът ѝ. Налага се екипът да вземе такси.

20 минути по-късно те вече са на Терминал 2. Спазили са правилото да бъдат на летището час и половина преди самия полет.

Разходът за таксито от храм-паметника „Александър Невски“ до летището е близо 20 лв. А колкото до цената на самолетния билет – Криси и операторът Саша Осиченко си купуват възможно най-евтиния вариант – само с ръчен багаж. Излиза им по 82 лв. на човек.

Късметлии са, защото само половин час по-късно същият билет вече е с 10 лева по-скъп. А няколко часа по-късно, са още по-големи късметлии, защото тези билети вече са изчерпани. Остава вариантът за билет с чекиран багаж на стойност над 120 лв.

Бордната карта вече у Криси. Оказва се обаче, че има разминаване в информацията. Ако в сайта на авиокомпанията пише, че полетът е в 5:25 ч., то на бордната карта пише, че полетът е в 6 ч. сутринта. Странно.

В 4:30 ч. екипът на Стоян вече наближава границата със Северна Македония. Докато екипът на Криси минава през проверка на ръчен багаж и паспортен контрол. Това й отнема около 20 до 25 минути. Следва търпеливо чакане пред изхода за отвеждане към самолета.

Докато Стоян вече има с какво да се похвали: в 5:05 ч. минути е на границата със С. Македония.

Двата екипа поддържат видеовръзка по време на цялото пътуване.

„Ние сме на границата, между българската и македонската страна. Пред нас има две коли и един автобус. И предполагам, че след максимум половин час ще сме влезли. Май се очертава да ви изпреварим, а“, казва Стоян.

„Май така се очертава, макар че навсякъде пише, че със самолета би трябвало да спестя три часа време и трябва да ми е много по-евтино“, коментира Криси.

А на летището следва поредното объркване. Първо – полетът беше в 5:25 ч. по разписание. После на гише стана ясно, че полетът е за 6 ч. А на изхода за самолета ясното не беше толкова ясно: полетът е за 6:05 ч.

И така – нито един от трите различни подадени часове за излитане не се оказа верен. Екипът излита в 5:45 ч.

На борда пътниците са шестима, без екипа на. Петима от тях са чужденци – група, пътуваща от Португалия за конференция в Скопие. Най-бърз се оказал вариантът с прекачване през София.

Шестият пасажер е българка – Ивайла. „Често ходя до Скопие и за мен е много удобно. По-бързо, спестявам от времето си. И се надявам оттук насетне само да летя“, казва Ивайла. Платила е 100 евро за билет отиване и връщане.

Междувременно екипът на Стоян е все по-близо и по-близо до крайната цел – паметника на жирафа в Скопие.

Около 20 минути отнема на екипа на Криси да слезе от самолета и да мине през паспортен контрол. Следващата им задача е да проверят как от летището могат да стигнат до паметника на жирафа. Вариантът е или с автобус, или с такси, като с такси ще излезе доста по-скъпо.

Откриват спирката на градския транспорт. Оказва се обаче, че първият автобус е в 8:30 сутринта, а в този момент е 6 ч. македонско време. Ще трябва да използват такси.

Таксито е с фиксирана тарифа от 25 евро. Екипът на Криси няма избор и ще плати.

Пътуването ще продължи около 30-ина минути, тъй като летището е на 25 километра от македонската столица.

Междувременно… екипът на Стоян пристига на уреченото място, а този на Криси все още пътува с таксито.

Срещата между двата екипа на bTV става в 7:30 ч. българско време.

Значи за нас ни отне 3 часа и половина, на вас ви отне 4 часа, пресмята Стоян.

Равносметката: екипът на Стоян изхарчи 60 лв. за гориво и 4 лв. за тол такса в едната посока. Накратко: по 32 лв. на човек, ако пътуват двама души.

Екипът на Криси изхарчи 164 лв. за най-евтините самолетни билети. И още 70 лв. за таксита. Накратко: по 117 лв. на човек, ако пътуват двама души.

Екипът на Стоян пътува 3 часа и половина. Екипът на Криси – само 40 минути със самолет, но още много…много допълнителни минути преди и след полета, което в крайна сметка я отреди на второ място в „шеметната надпревара”.

btvnovinite.bg

снимка бТВ
снимка бТВ
снимка бТВ
снимка бТВ
снимка бТВ
снимка бТВ
снимка бТВ
снимка бТВ
снимка бТВ
снимка бТВ
снимка бТВ

Similar Posts