| | |

Иво Сиромахов се назначи за шеф на БНТ, фенове му честитят

Скъпи приятели,

С вълнение ви съобщавам, че приех поста генерален директор на БНТ.

Дълго време обмислях, претеглях плюсовете и минусите, проведох индивидуални обеди с повечето от членовете на СЕМ (очарователни дами са!) и в крайна сметка те ми казаха: Иво, ти си човекът. Само ти можеш да оправиш този батак.

Никога не съм бягал от отговорност. Когато има да се свърши нещо, аз отивам и го свършвам. Така ще направя и с БНТ.

За никого не е тайна, че най-силните години на националната телевизия са били по време на управлението на Иван Славков – Батето. Всеки от БНТ ще го потвърди. Затова моята цел ще бъде да върна поне малко от блясъка на онова славно време.

В никакъв случай не подценявам приноса на г-н Кошлуков. Той е свършил доста работа и аз ще се опитам да надграждам върху стореното от него. Благодаря ви за свършената работа, г-н Кошлуков.

Ето какво смятам да направя в четиригодишния си мандат:

 1. ПРОГРАМНА СХЕМА
  Програмната схема е гръбнакът на една телевизия. Някои предавания ще отпаднат, други ще бъдат леко пипнати, за да не звучат архаично. Да речем едно стойностно предаване като „БНТ на 60“ трябва просто да се актуализира и да стане „БНТ на 63“. Нека не подценяваме публиката, тя все пак може да брои.
  Ще върна в програмата обичаният от малки и големи „Сънчо“. Всяка уважавана национална телевизия си има „Сънчо“! И БиБиСи, и кой ли не…

Поръчах социологическо проучване кои предавания от времето на Иван Славков зрителите биха искали да гледат отново. Получиха се интересни отговори – „Бързи, смели, сръчни“, „Мелодия на годината“, „Адрес 4000“. Тези предавания са доказали във времето, че имат място в програмната схема на БНТ.
Най-голям процент от анкетираните искат да върна „Розавата пантера“ и хубавите новогодишни програми.

Програмирал съм „Розавата пантера“ всеки ден от 19.30 (преди „Сънчо“), а върху новогодишната програма, изпълнена с хумор и естрада, започваме да работим още отсега. Участието си вече са потвърдили най-обичаните певци и смешници.
Ще засиля публицистиката. В момента зрителите недоволстват, че няма достатъчно публицистика, а политиците недоволстват, че нямат достатъчно ефирно време в националната телевизия.

Аз имам решение на този проблем. То е просто и ефективно. Колко са парламентарните партии? Седем. Колко са дните от седмицата? Седем.

Ще дам на всяка партия по три часа ефирно време, веднага след „По света и у нас“. Да говорят там, каквото си искат, да канят, когото си искат и да не ме занимават с постоянните си претенции! Още не съм почнал да управлявам, а те денонощно ми звънят. Назначи този, назначи онзи… Ще ги назнача, разбира се, човек трябва да спазва политическата субординация, иначе ще настъпи хаос. Гледам да съм добре както с управляващата коалиция, така и с опозицията, щото утре може и да не е опозиция, дет се вика.

Ще върна кореспондентските бюра на БНТ. Всеки ден по света се случват интересни неща. Трябва да имаме кореспондент не само в Брюксел, но и във Вашингтон, Буенос Айрес, Токио, Сингапур, Йоханесбург, Мумбай, Уелингтън. Ще открия общо 47 нови позиции. Имам подготвени хора за всяка от тях.

 1. СТРУКТУРА НА УПРАВЛЕНИЕТО
  За да избегна корупционни практики, ще назнача 12 заместник-директори, по един за всеки месец от годината. Дал съм списъка с имената им в парламента, сега го проверяват за конфликт на интереси, защото господата април и октомври били в родствена връзка с мен. Няма проблем, ако кажат – ще ги сменя. За другите десет не могат да докажат нищо.

Над оперативното управление ще има Обществен съвет от 450 души. В него ще влизат всички депутати, всички министри и заместник-министри от правителството, членовете на висшия съдебен съвет, областните управители, кметовете на общини с над 20 хиляди души население, синдикални лидери, представители на творческите съюзи и на неправителствения сектор.

На всички тия 450 души ще се плаща някаква символична сума от бюджета – да речем 2000 лева на месец, за да бъдат все пак мотивирани да вършат работата си. Веднъж месечно Общественият съвет ще се събира в зала 1 на НДК на банкетни начала – да хапнат, да пийнат и да обсъдят положението в телевизията.

Особеното в случая е, че всеки член на Обществения съвет ще има право да участва пряко в програмата на БНТ. За целта ще назнача щатни координатори, които да приемат обаждания от Обществения съвет 24/7.

Да речем някой от Обществения съвет има личен празник. Звъни на координатора и казва: „Искам да пуснете по телевизията песента „Сънувала търновска царица“ на Илка Александрова.

Координаторът е длъжен веднага да прекъсне програмата и да пусне песента.
Разбира се, за да не се злоупотребява, съм сложил лимит – всеки член на Обществения съвет има право на до три обаждания дневно. Щото може да речем човекът да се е понапил и да иска да му пуснат „Търновската царица“ десет пъти. Което би било леко досадно за зрителя.

 1. СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
  Най-важни в една телевизия са кадрите. Знам го, защото вече 23 години и аз съм кадър. Идвам от низините, бил съм сценарист, редактор, водещ, така че знам проблемите ви и смятам, че заслужавате двойно, че и тройно по-голямо заплащане.

В момента в БНТ на щат работят около 1500 човека. В златните години на Иван Славков са били 4000 човека. Тоест, аз трябва да назнача още около 2500 човека. Ще заложа на млади, амбициозни професионалисти. Предимно жени. БНТ трябва отново да стане люпилня на нови таланти.

Много хора ме питат какво ще правя с почивните бази в Китен и Пампорово. Благодаря им за този въпрос. В момента съм в преговори с генералния директор на гръцкото БНТ Кирякос Кевалакис и договаряме с него бартер за почивки на разменни начала. Гръцките тв работници ще почиват в Китен, а на нашите Кевалакис дава почивна станция в Халкидики, на първа линия, всяка стая със самостоятелен санитарен възел, закуска – първа смяна от 6.00 до 6.30, втора смяна – от 6.30 до 7.00. Договорил съм цени от 4 лева и 28 стотинки на легло + 2 лева и 30 стотинки на храноден. Мисля, че е добре.

Това, в общи линии, е концепцията ми.

Благодаря на всички, които ме подкрепиха.
Ще се постарая да не ви разочаровам!

от фейсбук профила на Иво Сиромахов

Similar Posts