| | | |

Трябва да изпратим военна помощ за Украйна. Категорично. Ако ние останем пасивни, ще позволим на Путин да разшири агресията

“България трябва да изпрати военна помощ за Украйна. Категорично. Ако ние останем пасивни, не само е абсолютно неприемливо от морална гледна точка, но това ще позволи на Путин да продължи в тази посока. Ако той не бъде спрян при тази си агресия и не получи урок, че тези действия са неприемливи в съвременния свят, той ще продължи и ще разшири тази агресия и към други страни. Бездействието към всичко, което се случи в Грузия, а по-късно и в Крим, доведе до това, което се случва в Украйна”

Този коментар направи пред БНР Цветлин Йовчев, специалист по национална сигурност, бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета “Орешарски” (2013 – 2014 г.).

“Изходът от войната в Украйна зависи от развитието на бойните действия, от ефективността на санкциите срещу Русия и от глобалната геополитическа обстановка. Ключов играч остава Китай – действията и решенията на Пекин ще бъдат ключови за това как ще се развият сценариите за Украйна”

“Очакванията ми са Пекин да запази позицията си, която има и към момента, и не можем да очакваме някаква съществена подкрепа за Русия”.

Според него руската армия се прегрупира, а не се изтегля.

Войските са пренасочени към южната и източната част на Украйна. Вероятно това цели да се наложи контрол в Донецк, Лугански и коридор до Крим, както и тези райони, които дават излаз на Азовско и Черно море. Това ще се отрази на преговорите Москва – Киев”.

Йовчев подчерта, че Русия е променила тактиката си заради това, че не е в състояние да реализира целите, които предварително бяха поставени. Той допусна Москва да не разполага с достатъчно средства, за да приключи конфликта по начин, по който иска.

faktor.bg/bg

Цветлин Йовчев снимка Архив

Similar Posts