| | | |

Иван Гешев с отчет за работата на прокуратурата: “Лъжата обикаля света”

“Мислех да говоря строго юридически по темата, но промених становището си предишните часове. Мисля си от сутринта нещо. Когато обмисляхме тази презентация в началото на годината, мислех че тя няма никакъв смисъл, защото истината в последно време девалвира. Лъжата обикаля света”

“Предложената реформа не е съдебна, защото не подобрява борбата с престъпността и интересува малък процент от хората – 4-7%”. Тази реформа има огромно значение за върховенството на закона, правовата държава и правата на човека. Това може би за вас са клишета и за мен доскоро бяха такива. Интересно е как осъзнаваш, че това не са клишета, а много важни неща. Това става, когато тези ценности са застрашени

“Ако с истината не ги поддържаш, и ако някоя от тях рухне, има опасност целият ти дом да те затисне, да затисне всички българи”, добави той.

Според него смятаме живота си за даденост, както и самата демокрация.

“Те не са даденост, а нещо крехко, особено в държава, като България. Трябва постоянно да се борим за тях. Един от начините е истината”, отбеляза той.

“Искахме да получим положителните неща от ЕС, без да поемем задълженията, които са срещу тях. Говоря в своята сфера на дейност – върховенството на закона. Ние се променяхме, но не достатъчно и не толкова, колкото можехме, в положителен аспект. Причината сме си самите ние”, каза Гешев.

Според него е засилено по-голямо сътрудничество с европейските сили. “Не се гордея с това нещо, но има опасност за върховенството а закона и човешките права”, добави той.

По думите му той не се е сблъсквал с този проблем откакто работи. Ние сме част от ЕС и като се запали едната стая, няма как димът да не стигне и до другите стаи. Ние ще представляваме проблем и за стандартите на ЕС, които са общи за всички страни в него”, каза той.

Според него истината е много важна и затова колегите му ще дадат истини и суха статистика, за да може обществото да е наясно.

“Ще изпълним законите такива, каквито са. Искаме да ви кажем какви са фактите и истината. Ако трябва да перифразирам стих от Евангелието и по-специално Новия завет: “Надявам се, че ще продължим да опознаваме истината и тя ще продължи да ни прави свободни”, завърши той

снимка Кадър

Similar Posts