| | | |

Опасност: Още една мина е открита днес в Черно море

Турското министерство на отбраната съобщи, че днес е открита мина в Черно море край Кефкен в Северозападна Турция, предаде турската държавна телевизия TRT Haber, съобщава Нова тв.

Мината е установена от морски патрулен самолет, се посочва в съобщението на турското министерство на отбраната. В него се казва, че зоната е обезопасена от екипи на подводната охрана (SAS) на военноморските сили, които са я обезвредили.

Това е трети случай на мина, открита в този район от края на март насам. На 26 март екипите на подводната охрана обезвредиха морска мина в Босфора, след като няколко дни преди това Русия отправи предупреждения за дрейфуващи мини, плаващи в Черно море. На 28 март бе открита и обезвредена мина в района на Инеада, близо до границата с България.

Военноморските сили на Турция са засилили превантивните дейности по откриване и обезвреждане на евентуални плаващи мини в морето в контекста на инвазията на Русия в Украйна, съобщи по-рано министерството на националната отбрана на Турция.

В съобщението на ведомството се посочва, че самолети за морско патрулиране, хеликоптери, дронове и патрулни кораби са били разположени, за да обезвредят всякакви плаващи мини.

Крайбрежните миночистачи играят важна роля в усилията за намиране и обезвреждане на евентуални морски мини, докато персоналът от подразделението за подводна отбрана (SAS) на турската армия е натоварен с последващото обезвреждане, бе изтъкнато в съобщението на министерството.

Tribune.bg

снимка Архив

Similar Posts