| | |

ГЕРБ: Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК. Ние задаваме въпроси, управляващите трябва да отговорят

От ГЕРБ дадоха брифинг в парламента с горещ коментар за одобрения План за възстановяване

“Ние имаме правото и задължението да задаваме въпроси, защото версията на плана, се появи едва вчера. Излизат куп въпроси – и стари, и нови“, започна Томислав Дончев.

Той съобщи, че до края на тази година, трябва да бъдат договорени едни 8 млрд., което няма как да се случи.

Изникват доста въпроси, дори и при бегло запознаване с текста, отбеляза още Томислав Дончев.

“Да направиш публично достояние текста малко преди одобряването на ЕК, потенциал за обществена дискусия няма, това е прозначност, направо кристална прозрачност”, възмути се Дончев.

Теменужка Петкова заяви, че е останала изненадана от текста на плана и сама си е дала отговори на някои въпроси.

Тя предупреди, че се задава финансов колапс за българската енергетика. “Това е първата стъпка към приватизацията на тези дружества – нещо, което ние устояхме през годините. Очевидно, че има поети ангажименти, поети от правителството на Кирил Петков. Никой няма право да поставя на карта енергийната ни сигурност”, допълни тя и посочи за пример стр. 116 от плана, мярка 11.

Жечо Станков също зададе въпрос към управляващите.

“Не е видно какъв ангажимент е поеман за Маришкия басейн. По наше време водихме стоически битки и устояхме, за да не посочим дата за затваряне на тези мощности“, каза той. И попита дали правителството е поемало ангажимент за създаването на работна група, която докрая на годината, трябвало да излезе със становище и точна дата за затварянето на Маришкия басейн.

Дончев попита и дали не са поемани други ангажимент по плана, свързани с разширяването на ЕС.

“Ние задаваме въпросите, управляващите трябва да ни отговорят!”, отсече Томислав Дончев.

снимка Кадър

Similar Posts