| | | | |

Тошко Йорданов издаде секретен доклад на ДАНС и заговори за куп скандали с БНТ и Кошлуков

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов (ИТН) поиска от медийния регулатор да освободи предсрочно директора на БНТ Емил Кошлуков. По думите му още при назначението той се е обявил против, защото е имало „няколко хвърчащи във въздуха проблеми”.

Йорданов постави под съмнение стажа на Кошлуков и дали действително е бил програмен директор в партийната телевизия на „Атака” („Алфа”), преди първото си кандидатстване за генерален директор на БНТ. Йорданов бил изискал и получил данни от НАП, от които ставало ясно, че Кошлуков е регистрирал договора си в телевизия „Алфа” в деня, в който я е напуснал. Според Тошко Йорданов в трудовия договор с ТВ „Алфа“ и в данните, предоставени на НАП, има несъотвествия и доказателства за това, че договорът е бил сключен със задна дата, което „ако това е така, отива на документна измама”:

„Никъде в кореспонденцията със СЕМ не фигурира Емил Кошлуков – фигурира Волен Сидеров. Това отново навява съмненията, че човекът е бил директор само по документи.”

На заседанието Тошко Йорданов се захвана и с министъра на културата. Поводът – конкурса за директор на Народния театър.

Йорданов направи забележка на Атанасов, че на предишното заседание, когато бил поканен за изслушване, той не се явил и отишъл на тв интервю в предаването „Лице в лице”. Именно там Атанасов обяви, че Васил Василев е победителят в конкурса.

„Отиването ви в “Лице в лице” вместо в комисията не звучи добре”, каза Йорданов.

А самият министър обясни, че „не са налице знакови огромни нарушения в конкурса за директор на Народния театър. Има дребни, но те не са предпоставка за анулиране на конкурса и за касация, така че всичко ще продължи както е по протокол”, заяви министърът

Тошко Йорданов продължи с “бомбите”:

Наличен е и секретен доклад на ДАНС за хакерската атака срещу БНТ от 6 март тази година. В него имало “интересни неща”, каза Йорданов, но не влезе в детайл, заради секретното естество на данните.

Има и доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за изборите от юли 2021, който констатирал “сериозни нарушения” на БНТ при отразяването на изборите.

Националната телевизия освен това била осъдена за нарушаване на авторски права от създателите на сериала “Под прикритие”, изтъкна като последен аргумент Йорданов.

снимка Архив

Similar Posts