| | |

Червената Атанасова: Призивите за обявяване за персона нон грата на руския посланик са силни изказвания

Призивите за обявяване за персона нон грата на руския посланик Елеонора Митрофанова са силни изказвания, а към подобни решения трябва да се подхожда с разум, а не с емоции. Това заяви депутатът от “БСП за България” Ирена Анастасова в “Денят започва”.

Тя коментира критиките, които Митрофанова отправя към правителството, така:

“Има право, сигурно, не знам! Вижте, аз не съм дипломат и в дипломатическите среди може би това не е прието и сигурно е така и не би следвало да се случва, но може би всеки има своето обяснение. Аз не бих съдила. Ние имаме позиция и смятаме, че на този етап емоциите са излишни – и от едната и от другата страна.”

БСП е против санкциите срещу Русия и доставките на оръжие за Украйна. Ако мнозинството реши друго, от партията ще преценят как да реагират на това, каза още тя.

Социалистите все още не са взели решение кого от двамата кандидати за управител на БНБ да подкрепят – Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” или Любомир Каримански от “Има такъв народ”.

“Добре е гуверньорът на БНБ да е човек от кариерата, солиден банкер, признат от Европа и Европейската централна банка.”, поясни Ирена Анастасова.

По думите ѝ би било неприятно, но не и фатално за коалицията, изборът на управител на Българската народна банка, да зависи от гласовете на опозицията.

Над 1,3 млрд. лева са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост за модернизации в образованието, изтъкна Ирена Анастасова, която е и председател на комисията по образование в НС. Средствата ще бъдат изразходвани за изграждане на STEM центрове, включващи дигитални работилници и интерактивни кабинети за природни науки; модернизиране на училищната инфраструктурата, включително строежа на поне 8 нови детски градини и още толкова училища.

В ефира на “Денят започва” председателят на комисията оп образование в парламента изтъкна, че подкрепя напълно инициативата на МОН да се променят учебните програми. Целта е те да бъдат съобразени с възрастта на децата, материалът да се преподава по разбираем начин и да се създадат междупредметни връзки.

“Каквато и среда да създадем, ако не променим учебните програми, или нищо няма да постигнем. Дори с новия закон, който влезе в сила преди няколко години, няма усещане за реформа, защото не променихме учебните програми. От 2001 сме с това учебно съдържание и излязоха цели неграмотни випуски.” – каза Анастасова.

Ирена Атанасова снимка Архив

Similar Posts