| | | |

Хиперактивната Мая Манолова строи 2 в 1 – партия и социален проект

Неуморимата Мая Манолова ли ще е следващия проект на Румен Радев?

Два проекта паралелно движи неуморната Мая Манолова. Тя работи за обединение вляво и нейната голяма цел е създаването на социална платформа, в която да се обединят всички лявомислещи хора и структури. За да се яви обаче подобен проект на избори бързо и лесно, е нужен политически субект, регистриран по закона. Затова като първа стъпка Манолова създава партията “Изправи се България”.

Символично избра за учредяването ѝ знаковия за левицата празник на труда 1 май. Тогава в зала 3 на НДК се очаква да се съберат над 700 души.

В момента социална партия няма и работещите бедни, пенсионерите, хората с увреждания, малкият бизнес реално не са представени, коментира и самата Манолова преди време, критикувайки социалната политика на кабинета “Петков” по повод 100-те му дни.

Партията ще стъпи на гражданската платформа “Изправи се, БГ!”. Тя бе създадена малко след участието на бившия омбудсман в кметските избори в София през 2019 г. Тогава около Манолова се обединиха много общественици и известни лица от протестите срещу правителството на Бойко Борисов, както и хората със зелени и социални каузи.

Затова и се очаква начело на новата партия да бъде избрана самата Мая. От 2 години плътно до нея са Никола Вапцаров, бившият общински съветник Войслав Тодоров, ексдепутатката от НДСВ Деница Димитрова, конституционният съдия Красен Стойчев, кинорежисьорът Борис Панкин и други.

“Изправи се България” ще е по всички правила на партийното строителство. Ще има тясно оперативно ръководство, чието име още не е уточнено, и по-висш орган, който да се събира между конгресите.

Изграждането на партията по места ще е лесно, защото Манолова вече има структури във всички областни градове и в много от общините. Тя работи с тях от две години насам и вече три пъти се явява на избори като част от коалицията с “Ние идваме” на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

А и след като не влезе в последния парламент, Мая не е спирала да обикаля страната.

Начело на големия социален проект обаче ще се търси ново лице, за да се разшири максимално зад него ветрилото на подкрепата.

Социалната платформа ще бъде широко обединение център – ляво. Идеята е тя да обедини неправителствени и граждански организации, известни личности. Както и да събере повечето леви формации, които сега подхождат с много недоверие един към друг, да ги накара да намерят общи теми.

Целта е да бъде покрита широката ниша вляво и онези над 680 хиляди леви избиратели, които в момента не припознават БСП, да намерят свой политически представител.

Като част от новия проект се спрягат медийната платформата “dверсия” и информационният портал “Барикада”, с които Манолова вече организира няколко дискусии по конкретни теми и проблеми, както и “Солидарна България”.

Именно зад социалната платформа на Мая мнозина виждат бъдещ президентски проект. Защото в последните месеци, след като Румен Радев втвърди тона си към правителството на Кирил Петков и към “Продължаваме промяната”, той и Манолова заговориха в един глас. Двамата често “случайно” се засичат на събития, но колкото и да се надява на публична подкрепа от държавния глава, Мая все още не е получила такава.

24chasa.bg

Similar Posts