| | |

Див правителствен PR! Но, хайде, служба не остана, скоро ще подават оставката

Който има поне един роднина в морския занаят знае радостта при посрещането му на родна земя. Затова напълно разбираемо беше желанието да се представи позитивно от всички страни спасяването на 14-те българските моряци и 1 украинец от кораба „Царевна“ в Мариупол. От тази добронамереност се роди див PR за правителството, за премиера Кирил Петков, за външния министър Теодора Генчовска.

Не подлежи на коментар факта, че като щраус целият Министерски съвет си е заровил главата в пясъка за другите стотици хиляди наши сънародници, които остават на украинска земя в разгара на войната с Русия. Натрапи се впечатлението, че цялата работа е свършена от правителството в координация с агресора! А като капак колаборацията продължава и за МК „Рожен“ в Черноморск.

Подробности по темата Петков не споменава, мълчи и за реалната българска помощ за Украйна в борбата с руската инвазия. Разбрахме обаче, че моряците ни са били курназ – излезли от „Царевна“ и сами взели съдбата в свои ръце без да чакат закъсняла реакция от институциите! Държавата (доколкото е останала такава) от немай-къде пред заплахата от пореден провал е подала ръка в удобен за четворната коалиция момент. И извади късмет.

Преди това, в безплодното дрънкане по темата, останахме с впечатление, че Петков или издава класифицирана информация от секретна акция на военното ни разузнаване, или си измисля. В крайна сметка хепиендът действително доведе до (незаслужен) правителствен пиар.

Намазани представители на корабособственика и на фирмата, наела моряците, пророниха сълзи на аеропорта във Варна – загрижени били от началото на войната за екипажа на МК „Царевна“. Защо не са го евакуирали овреме – темата остава открита. На борда има още моряци, които очевидно бранят с присъствието си собствеността на плавателния съд.

А журналистическият занаят пък очевидно е ударил дъното в последните няколко месеца, щом не посочи стореното от Киро и Генчовска като елементарен популизъм, с който се лъска имиджът на кабинета за още ден-два. Само да не разберем, че (се) водят двойни преговори с Русия, защо не и с Украйна. (Че бързо забравихме скандала с Македония.)

Но, хайде, служба не остана, скоро ще подават оставката!

Автор: Иван Стоев/varnanovini.bg

Колаж Варна новини

Similar Posts