| | | |

Криптокралицата Ружа Игнатова вече не е българска гражданка, Германия я обяви за международно издирване

Действалата на 4 континента криптокралица се разследва за пране на пари чрез създадената от нея пирамида OneCoin за виртуална валута

Германската гражданка Ружа Игнатова, родена в България, е обявена за международно издирване по искане на властите във ФР Германия. Тя вече е освободена от българско гражданство. За нея има въведен сигнал в Шенгенската информационна система (ШИС), а целта е арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в гр. Bielefeld, ФР Германия, съобщи МВР.

Игнатова се издирва за извършена престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута.

Това е втори апел за помощ от партньорските германските служби по този случай. Първият бе през 2017 година. Тогава бе планирана и проведена специализирана полицейска операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел. Действията у нас, планирани в рамките на международно разследване за неутрализиране на група за пране на пари чрез ОneCoin, бяха осъществени от служители на ГДБОП.

Екипът, в който участваха и служители на ДАНС, се бе включил в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. В работата по изпълнение на съдебната поръчка активно са съдействали представители на Евроджъст и Европол.

В рамките на искането на германската прокуратура бяха предприети конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българско търговско дружество и свързани с него лица, включително две българки с германско гражданство.

Разследващите установиха местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация. Иззети бяха множество веществени доказателства, включително сървъри, от офисите на повече от 14 фирми и разпитани 50 свидетели.

В рамките на международното разследване бе изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента.

То бе въвело разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи, уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Имаше съмнения, че чрез схемата “уанкойн” може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания, а дейността на свързани с нея дружества се разследваше и в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

dir.bg

снимка Архив

Similar Posts